Problémy Binance stahují cenu bitcoinu dolů

štítky Investice Koronavirus čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Kryptoburza Binance je největší platformou pro směňování kryptoměn na světě. Binance již dlouho dobu udává kurz ve světě kryptoměn. Zároveň je však tato kryptosměnárna trnem v oko komisi pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC). Mezi SECem a Binance se rozhořel velmi zajímavý spor, který může ovlivnit nejen kurz, ale i celou budoucnost světa kryptoměn.

Burza nebo není to burza?

SEC vznesl proti Binance hned několik obvinění. Jedním z centrálních bodů je spor o to, zda Binance provozuje burzovní trh nebo nikoliv. SEC oznámení nových obvinění proti Binance doprovodil citaci šéfa Binance. Ten v roce 2018 tvrdil, že Binance „provozuje kura neregulovaný trh v USA, bratře“. Firma Binance totiž všechny obvinění SECu odmítá s tím, že jeho pravomoc se stahují pouze na burzovní trhy. Binance však provozuje směnárnu kryptoměn, nikoliv burzu.

Jádro obvinění SECu

Spor o to co je kryptosměnárna bude důležité sledovat, ale obvinění SECu je víc konkretní. Šéf Binance totiž nabízel lidem žetony BNB a stablecoiny BUSD vázané na Binance, které však porušovaly zákony. Dalším porušením zákonu ze strany Binance bylo neoddělení firemních fondů od klientských účtu na Binance. Klientské účty byly používány k vylepšení učetnictví Binance. I zde samozřejmě vedení Binance všechna obvinění odmítá.

Dopady celé aféry

Kurz bitcoinu se za jeden den propadl o 1000 dolarů. Důvodem je samozřejmě panika a také zběsilé vytahování prostředků z Binance. Uživatelé, ale i SEC, se bojí aby se neopakoval skandál jako u FTX. Binance to bude mít obtížné, protože bude muset znovu získat důvěru svých klientů. Co se týče kurzu bitcoinu, reakce je spíš překvapivá, protože ve sporu mezi Binance a SEC nejde o bitcoin. Hlavní podezřelí jsou různé druhy nových kryptoměn spíše než hlavní měna, bitcoin. V každém případě z pohledu technické analýzy jsou tyto propady nebezpečné. Pokud se bitcoin dostane níže než 23 293 dolarů, což je významná technická rezistence, můžeme být svědky velkého výprodeje.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí