Kdy se uplatní sleva na poplatníka?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Sleva na poplatníka činí i v roce 2570 Kč měsíčně. Ve kterých případech však nelze slevu na poplatníka uplatnit při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny?

Daňová sleva na poplatníka snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Nárok na slevu na poplatníka přitom mají zaměstnanci pracující na pracovní smlouvu i na některou z pracovních dohod. Případná práce na zkrácený úvazek, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce přitom není důvodem pro krácení slevy na poplatníka. Měsíční sleva na poplatníka činí vždy 2570 Kč. Nárok na slevu na poplatníka mají pouze zaměstnanci s podepsaným prohlášením k dani.

Kdy nelze podepsat prohlášení k dani?

V žádném měsíci nemůže mít zaměstnanec podepsáno prohlášení k dani u dvou zaměstnavatelů současně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně je tedy vhodné uplatňovat slevu na poplatníka a případně další daňové slevy u zaměstnavatele, kde je hrubá mzda nebo hrubá odměna vyšší. Prohlášení k dani mohou podepsat i pracující penzisté nebo pracující studenti.

Nulová daň z příjmu

Z důvodu slevy na poplatníka neplatí zaměstnanci s nízkou hrubou mzdou nebo hrubou odměnou nic na dani z příjmu fyzických osob. Do hrubé mzdy nebo hrubé odměny 17100 Kč je daň z příjmu nulová. Z důvodu čerpání slevy na poplatníka nemůže vzniknout nárok na daňový bonus nebo zápornou daň z příjmu. Sleva na poplatníka snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly.

Praktický příklad

Důchodce Roman si přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč, přičemž má u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Na dani z příjmu tedy nezaplatí pan Roman nic, neboť sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč je vyšší než vypočtená daň z příjmu ve výši 1500 Kč (10000 Kč × 15 %).

Petr Gola

Další články k tématu Daň z příjmu 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí