Výsledková katastrofa pro GAFAM

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Výsledková sezona v USA je v plném proudu. Máme za sebou zveřejnění výsledků technologických gigantů, kteří udávali tón v posledních letech. Jedná se o Google, Amazon, Facebook, Apple a Microsoft. Po zveřejnění výsledků se čtyři firmy propadly o několik procent. Světlou výjimkou zůstal Apple, jehož hospodářské výsledky investoři ocenili.

Velké investice a malé zisky

I přesto, že tyto firmy nadále generují solidní zisk a výsledky většinou dopadly ve shodě s očekáváním analytiků, nebo je dokonce překonaly, investoři v nich vycítili hrozby. Prvním společným bodem jsou obrovské investice do rozvoje sofistikovaných služeb a technologií, které však v budoucnu nemají zajištěný komerční úspěch. Typickým příkladem může být vývoj metaversu skupinou Meta. Společnost každé čtvrtletí vynakládá řádově několik miliard amerických dolarů na vývoj tohoto virtuálního světa, avšak současné příjmy z něj jsou na úrovni stovek miliónů. I kdyby příjmy z metaversu rostly o desítky procent, celá investice se vrátí nejdříve za deset let. Podobné, i když méně gigantické projekty, najdeme i u Googlu či Amazonu.

Silný dolar

Podle údajů amerického statistického úřadu americké HDP rostlo za září 2022 o 2,6 %. Recese způsobená zvedáním sazeb tu tedy ještě zdaleka není. Fed tak může v klidu zvedat úrokové sazby dál. Obavy z recese se projevují především u Googlu a Mety, protože velká část jejich podnikání závisí na příjmech z reklamy. Jakmile se dostaví hospodářská krize, firmy začnou jako první šetřit na výdajích na reklamu. Budoucí příjmy těchto firem jsou tak v ohroženi. Avšak je tu i jiný okamžitý dopad zvedání úrokových sazeb. A tím je posilování dolaru. Americký dolar posílil prakticky proti všem světovým měnám. Jedinou výjimkou je ruský rubl. Ale z Ruska se společnosti GAFAM stáhly již dříve. Jelikož je jejich hlavní měna dolar, automaticky se snižují příjmy z celého světa. Pokud Fed nezmění restriktivní měnovou politiku, americký dolar poroste dál. Tím vznikne další tlak na marže těchto společností. Nemůžeme tedy vyloučit, že současný pokles cen akcií bude pokračovat i v dalších čtvrtletích.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí