Nečekaný BlackFriday na světových trzích

štítky Investice Koronavirus čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Závěrečné měsíce na burze patří k těm poklidným. V Evropě se lidé připravují na Vánoce. Závěr roku táhnou dobré maloobchodní tržby. V USA se slaví Thanksgiving day, který je typickým rodinným svátkem klidu a díkůvzdání. Málo kdo očekává, že se bude něco dít. Letošek je ovšem výjimkou: 26. listopadu akciové trhy zažily výprodej.

Nejistota

Spouštěcí lavinou byla zpráva o výskytu nové varianty koronaviru omikron v Jihoafrické republice, která se jeví jako nakažlivější než předchozí. Po této zprávě se hned vyrojily spekulace, zda budou proti ní současné vakcíny účinné. Trhy zachvátila panika. Je ovšem potřeba říct, že toho ve skutečnosti moc nevíme. Firmy Pfitzer a Moderna zjistí účinnost vakcíny až za několik dní. Povaha viru a zejména průběh onemocnění bude taktéž lépe známý až za nějakou dobu. Jediné, co je jisté, je to, že žijeme ve velké nejistotě. A právě na tuto nejistotu trhy reagují. I kdyby byla varianta omikron horší než delta, jsme už zvyklí na ekonomické fungování s virem. Dopad nové mutace nebude tak velký jako výprodeje během března a dubna 2020.

Výprodeje v Evropě

Výprodej ze všeho nejvíc zasáhl sektor letectví. A to nejenom letecké společnosti, ale i konstruktéry letadel. Další špatný rok pro aerolinky by znamenal ještě méně objednaných letadel v následujících letech. Společnosti Airbus a Safran odepsaly 11,49 % a 10,26 % za jeden den. Nedařilo se ani výrobcům aut. Německé společnosti BMW a Daimler ztratily 6,25 % a 6,09 %. Další zasaženou oblastí byl samozřejmě ropný průmysl. Ropa odepsala přes 10 %, Brent zakončil svoje obchodování na 72,91 dolarech za barel. Tento pokles potěší jak naše řidiče, tak i amerického prezidenta Joea Bidena, který si v posledních týdnech vytkl jako cíl bojovat proti drahé ropě. Italská Eni odepsala 6,23 % a francouzský TotalEnergies ztratil 5,93 %. Klíčová otázka, na niž se dovíme odpověď v příštích týdnech, je následující: šlo o jednodenní pokles, anebo jsme svědky změny tendence na světových trzích?

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí