Kdy dostanete na účet vyšší částku, než je sjednaná hrubá mzda?

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Každý zaměstnanec chce co nejvyšší čistou mzdu, se kterou může volně disponovat. V některých případech je v praxi sjednaná hrubá mzda dokonce nižší než obdržená čistá mzda na účet. Jak je to možné?

Od letošního roku si finančně polepšili i zaměstnanci, kterým se výše jejich hrubé mzdy nezměnila. Důvodem je výpočet daně z příjmu fyzických osob přímo ze sjednané hrubé mzdy, a nikoliv ze superhrubé mzdy jako tomu bylo v uplynulých letech. Současně je v roce 2021 sleva na poplatníka ve výši 2320 Kč, zatímco v minulých letech činila 2070 Kč.

Praktický příklad

Zaměstnanec Filip má hrubou mzdu 30000 Kč a při výpočtu čisté mzdy uplatňuje pouze slevu na poplatníka. V roce 2020 byla jeho čistá mzda ve výši 22740 Kč, neboť mu bylo zaměstnavatelem z hrubé mzdy sraženo sociální pojištění ve výši 1950 Kč, zdravotní pojištění ve výši 1350 Kč a daň z příjmu ve výši 3960 Kč. V roce 2021 dostává pan Filip na účet částku 24520 Kč, odvody na sociálním a zdravotním pojištění jsou stejně vysoké, ale na dani z příjmu odvádí jen 2180 Kč. I když se panu Filipovi nezvýšila hrubá mzda, tak si meziročně finančně polepšil o 1780 Kč.

Daňový bonus a vyšší čistá mzda

V případě, že je vypočtená daň z příjmu fyzických osob nižší než uplatňované daňové zvýhodnění na děti, potom nezaplatí zaměstnanec nic na dani z příjmu, a dokonce peníze od státu formou daňového bonusu dostane. Jestliže je obdržený daňový bonus vyšší než zaplacené sociální a zdravotní pojištění, potom je čistá mzda na účet vyšší než sjednaná hrubá mzda se zaměstnavatelem.

Praktický příklad

Paní Karolína uplatnila za květen daňové zvýhodnění na dvě děti a pracovala za minimální mzdu 15200 Kč. Na povinném pojistném ji bylo zaměstnavatelem sraženo celkem 1672 Kč a daňový bonus činí 2884 Kč. Na bankovní účet v červnu obdržela paní Karolína 16412 Kč. Z důvodu nároku na daňový bonus a nízké hrubé mzdě má tedy paní Karolína vyšší čistou mzdu než hrubou mzdu.

Petr Gola

Další články k tématu Průměrná mzda v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí