Práce na dohody a daňové úlevy

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Výpočet daně z příjmu fyzických osob při práci na některou z pracovních dohod se liší v závislosti na množství uplatňovaných daňových slev. Kdy nelze uplatnit slevu na poplatníka?

I zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti mají při splnění zákonných podmínek nárok na daňové slevy. Podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. V žádném měsíci během roku nelze daňové slevy uplatňovat u dvou zaměstnavatelů současně.

Praktický příklad

Studentka Denisa pracuje současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Slevu na poplatníka (2320 Kč) a slevu na studenta (335 Kč) však uplatní při výpočtu daně z příjmu pouze u zaměstnavatele, kde má vyšší hrubou odměnu a kde má tedy podepsáno prohlášení k dani. Z hrubé odměny u druhého zaměstnavatele činí daň z příjmu 15 % z hrubé odměny a žádné slevy již daň z příjmu nesnižují.

I penzisté mají nárok na slevu na poplatníka

V praxi si velmi často přivydělávají na některou z pracovních dohod starobní nebo invalidní důchodci. Všichni příjemci státního důchodu mají nárok na slevu na poplatníka, stejně jako ostatní zaměstnanci. V roce 2021 činí měsíční sleva na poplatníka 2320 Kč. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová až do hrubé měsíční odměny 15400 Kč.

Praktický příklad

Starobní důchodce Aleš pracuje na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 15400 Kč. U zaměstnavatele má podepsáno prohlášení k dani. Vypočtená daň z příjmu činí 2310 Kč (15400 Kč × 15 %), při odečtu slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová. Penzista Aleš tedy nezaplatí nic na dani z příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí