Další nápad, jak řešit koronakrizi: odpouštět dluhy firmám

štítky Koronavirus Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Po francouzských ekonomech, kteří vyzývali Evropskou centrální banku, aby smazala dluhy států, přichází tentokrát s návrhem na smazání dluhů soukromých firem sám francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Aby se zabránilo vlně bankrotů, stát by podle něj neměl vymáhat po firmách půjčené peníze.

Vlna krachu 2021?

Hlavní ministrovým argumentem je skutečnost, že Francii hrozí vlna bankrotů firem, jakmile se zastaví kohoutky se státní pomocí. V loňském roce 2020 v zemi zkrachovalo 30 tisíc firem. Pesimistický výhled pro rok 2021 mluví o 75 tisících bankrotujících společností, pokud francouzský stát nezasáhne. Pomoc by měla spočívat v tom, že pokud firmy nezačnou propouštět, stát jim odpustí vrácení půjček uskutečněných během pandemie, daně a odvody.

Nezaměstnanost anebo zombie firmy?

Le Maire počítá s tím, že stát vyjde levněji odpuštění dluhu než následná zátěž sociálního systému v podobě dlouhodobé nezaměstnanosti. Ve Francii je vyplácení podpory v nezaměstnanosti oproti České republice velmi štědré. Jak do výše vyplácené dávky, kdy neexistuje zastropování jako u nás, tak i do délky. Má-li zaměstnanec řádně odpracované dva roky, může dostávat podporu během několika následujících let. Pokud bude firma fungovat i nadále, ušetří francouzský stát nemalé částky, zvláště pak, když jde o zaměstnance starší 55 let. Hlavní námitkou vůči tomuto postupu však je, že taková nabídka vede pouze k vytváření nových zombie firem. To jsou takové, které by za normálních okolností zkrachovaly, ale pro stát je výhodnější je udržovat v chodu. Nevytvářejí samy o sobě reálný zisk, ale často fungují na systému neustálého zadlužování. V důsledku dnešních minimálních úroků se mohou zadlužovat velmi dlouho. I když se z pohledu francouzského státu může zdát, že jde o lákavou možnost, z hlediska občanů a daňových poplatníků to tak výhodné není. Zaprvé stát nebude moci dobře rozlišovat firmy, kterým by tato pomoc pomohla k nastartování, protože aby byla účinná, musí se udělovat plošně. Za druhé zaplatí odpuštěný dluh v konečném důsledku daňový poplatník. Ať to dopadne s návrhem francouzského ministra jakkoliv, náklady způsobené koronavirovou pandemií ponesou hlavně občané.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí