Skončí burzovní euforie?

štítky Investice Koronavirus čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Na většině světových indexů můžeme pozorovat, že za poslední měsíc ještě lehce stoupaly. Strmý růst ze začátku roku je ovšem už pryč. Přestože například švédská burza přidala od počátku roku přes 20 %, za poslední měsíc růst činil pouze 0,24 %. Podobně francouzský index CAC 40 přidal od začátku roku 14 %, ale za poslední měsíc jen 3 %. Jsme na konci burzovní euforie?

Historické rekordy

Mnoho světových indexů se obchoduje na rekordních maximech. To je i příklad nejslavnějšího amerického indexu Dow Jones, který přesáhl hodnotu 35000 bodů. Je zcela logické, že po této kulminaci přijde fáze uklidnění, kdy si budou krátkodobí investoři chtít vybrat své zisky vyplývající z těchto rekordních hodnot. Otázkou je, zda jsou tyto poklesy pouze krátkodobého charakteru, anebo mohou předznamenat hlubší změnu trendu a možné výprodeje?

Hlavní příčinou růstu je naděje v lepší zítřky

Od začátku roku se na finančních trzích hýří optimismem. Přispěla k němu velkým dílem Bidenova masivní finanční podpora americké ekonomiky. To však není hlavní důvod. Ten se nachází u samotných ekonomických činitelů. Výsledková sezona za první čtvrtletí dopadla v USA dobře. Většina sledovaných a velkých firem si udržela svoji ziskovost. Firemní ředitelé srovnávají současné výsledky s minulým těžkým rokem a právě z toho důvodu jsou optimističtí, neboť to nejhorší mají americké firmy za sebou.

Ztráty za rok 2020

Současný optimismus ze strmého růstu mnohých ekonomických indikátorů se zakládá na srovnání s katastrofickým rokem 2020. Pokud se čísla dosažená letos dají do celkového kontextu, ukáže se, že v nejlepším případě jsme pouze vyrovnali ztráty za loňský rok. Světová ekonomika se ukáže ve svém pravém světle až v roce 2022, kdy se bude poměřovat s letoškem. To si investoři nyní uvědomují. Po strmém růstu dojde k vystřízlivění. Právě v těchto dnech se burzovní euforie chýlí ke konci a investoři se budou snažit vyčkávat, jak celé ekonomické oživení dopadne.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí