První z velkých centrálních bank začala utahovat měnové kohoutky

štítky Měnová politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Dlouho se mluví o tom, že centrální banky budou muset upravit svoji měnovou politiku, aby zkrotily rozbíhající se inflaci. Turecká a ruská ji začaly utahovat již dříve. Právě tyto země se ovšem nevyznačují silnou měnou. O to větší překvapení je, že první bankou, která sáhla k měnovým úpravám, je kanadská centrální banka.

Kanadská úprava měnové politiky

Na konci dubna se vedení kanadské centrální banky rozhodlo upravit svou měnovou politiku. Jedná se o důležitý signál, protože kanadská centrální banka je historicky první a testuje tak terén změny politiky pro americký Fed či ECB. Přestože nezvedla úrokové sazby pro kanadský dolar na úroveň 0,25 %, výrazně omezila program nákupu kanadských dluhopisů. Ty pořizovala ve výši 4 miliard kanadských dolaru týdně, nyní to bude v rozmezí 1 až 3 miliardy dolarů. Banka tak urychlila o tři měsíce původní plán na ukončení podpory kanadské ekonomiky. Co ji k tomu vedlo?

Blýská se na lepší časy?

Kanadská centrální banka uvedla hned tři důvody pro normalizaci monetární politiky. Jednak je na tom kanadská ekonomika lépe a dále roste. Pro letošní rok se odhaduje, že kanadský HDP vzroste o 6,5 %. To je téměř stejný růst, jaký očekává Fed od americké ekonomiky. Dále má inflace pro tento rok přesáhnout očekávání trhu. Ten poslední, možná nejzajímavější důvod pak je, že centrální banka chce snížit napětí na nemovitostním trhu, který se začal přehřívat.

USA versus Kanada

Banka se k tomuto kroku rozhodla i přesto, že Kanada prozatím výrazně nepokročila s očkováním. Na konci dubna se proočkovanost obyvatelstva blížila k 22 %. To znamená, že úplné otevření ekonomiky je ještě daleko, a proto se zdá krok centrální banky překvapivý. Oproti tomu v USA se proočkovanost blíží k 40 %, o to víc má Fed důvod ke zvednutí sazeb. Stejný argument můžeme použít i u inflace. Ta se v USA odhaduje ve výši okolo 2,6 %, v Kanadě pak dosahuje 2,2 %. Přestože Fed ujišťuje, že zvednutí sazeb zatím není na pořadu dne, může se stát, že bude kanadskou centrální banku v utahování měnové politiky brzy následovat.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí