Poradna: Musím v penzi zdaňovat nájemné?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Luboš (65 let): Zdědil jsem byt po tetě, který chci pronajímat. Musím nájem nějak zdaňovat, když už jsem ve starobním důchodu?

Přiznání starobního důchodu nepřináší automatické daňové osvobození pro ostatní příjmy. Příjem z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu se uvádí do daňového přiznání, nepodléhá však odvodům na sociálním a zdravotním pojištění.

Státní důchody jsou až do 36násobku minimální mzdy osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob. Roční důchod nad 547200 Kč za rok 2021 se pobírá zcela výjimečně. Do daňového přiznání tak drtivá penzistů mající příjem z nájmu uvádí pouze příjmy a výdaje z nájmu.

Lze použít 30% výdajový paušál

Výdaje můžete uplatnit ve skutečné výši nebo použít 30% výdajový paušál. Dani z příjmu podléhá pouze daňový základ (příjem ponížený o výdaje). Pro příjmy z nájmu je nutné vyplnit přílohu číslo dva daňového přiznání.

Sleva na poplatníka náleží i pro příjmy z nájmu

V daňovém přiznání za rok 2021 uplatníte slevu na poplatníka ve výši 27840 Kč, bez ohledu na skutečnost, kolik měsíců Vám příjmy z nájmu poplynou nebo jak vysoké příjmy z nájmu budete mít. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka se daň z příjmu fyzických osob za rok 2021 nebude platit až do daňového základu ve výši 185600 Kč. V případě, že budete mít daňové základ do této částky, tak bude Vaše daňová povinnost nulová, stejně však budete mít povinnost daňové přiznání za rok 2021 podat a vyplnit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí