Co se skrývá za pokutou 2,8 miliardy dolarů pro Alibabu?

štítky Koronavirus Politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Čína vyměřila úspěšné domácí společnosti obří pokutu ve výši 2,8 miliard dolarů, a to z důvodu jejího dominantního postavení na trhu. Pokuta se může zdát absurdní, protože čínská vláda svůj národní klenot dlouhodobě protěžovala. Proč je tedy Alibaba v hledáčku čínského státu?

Vzorný žák Alibaba

Připomeňme si, že firma Alibaba byla dlouho výkladní skříní čínského režimu. Představuje především obchodní úspěch. Podle hodnoty akcií se dnes valorizace Alibaby pohybuje okolo 600 miliard amerických dolarů. Navíc je ve svém segmentu technologickým lídrem s potenciálem silného růstu. Díky výborným ekonomickým výsledkům a pod vedením Jacka Ma, který dlouhodobě ztělesňoval úspěch čínského modelu, kdy se z učitele angličtiny stal miliardář a vzor úspěšného podnikatele pro celé generace Číňanů, se zdálo, že Alibaba se nachází nad pravidly čínské vlády. To se však s největší pravděpodobností stalo čínskému miliardáři osudným.

Projekt půjček Ant Group

Jack Ma zaměřil svoji pozornost na trh půjček. Cílem dceřiné společnosti Alibaby Ant Group bylo věnovat se přímým půjčkám čínským obyvatelům. Díky propojení se systémem Alipay chtěl Jack Ma poskytovat půjčky, které by obcházely čínské bankovní instituce. Čínský bankovní systém je však pevně ve státních rukách. Jack Ma si dovolil čínské banky označit jako „zastavárny“. Tato ostrá kritika režimu mu vynesla několik dní v „ústraní“, kdy zmizel neznámo kam.

Pokuta jako vztyčený prst

Je velmi pravděpodobné, že nejde ani tak moc o Alibaby nebo Jacka Ma. Čínská vláda spíš dává jasně najevo, že její bankovní systém je nedotknutelný. Jakékoliv oslabení nebo jeho podrývání není přípustné. Pokuta 2,8 miliardy dolarů je pro Alibabu spíše symbolická, protože ročně tato firma tvoří desítky miliard čistého zisku. Dopad opatření na její podnikání by se tudíž neměl zveličovat. Čínská vláda jím všem domácím velkým firmám vzkazuje, že v případě eskalace napětí mezi USA a Čínou se čínské společnosti nebudou moci odchýlit od vládní politiky.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí