Kdy vzniká nárok na daňovou vratku?

štítky Daně Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mnohým studentům a penzistům přivydělávajících si během letních měsíců na dohodu o provedení práce vznikne nárok na daňovou vratku. Podívejme se na příklady.

Všichni daňoví poplatníci mají za celý kalendářní rok 2020 při výpočtu roční daňové povinnosti nárok na daňovou slevu na poplatníka v nekrácené částce 24840 Kč. To znamená, že do ročního daňového základu ve výši 165600 Kč nevzniká povinnost platit daň z příjmu.

Daňoví poplatníci s ročním daňovým základem do 165600 Kč, kteří zaplatili během roku nějakou částku na dani z příjmu, obdrží odvedenou daň z příjmu v plném rozsahu zpět. Pokud jsou roční zdanitelné příjmy vyšší, potom může vzniknout nárok na alespoň část zaplacené daně z příjmu, v takovém případě však záleží na konkrétní daňové situaci.

Brigádnici bez podepsaného prohlášení k dani

Nejčastějším příkladem pro obdržení daňové vratky je práce v letních měsících na dohodu o provedení práce, kdy hrubá měsíční odměna činí 10000 Kč a méně a není podepsáno prohlášení k dani. Podmínkou pro obdržení zaplacené daně zpět je odevzdání daňového přiznání. Od všech zaměstnavatelů je nutné si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2020.

Příklad – předčasný důchodce s nárokem na daňovou vratku

Předčasný důchodce Tomáš si v červenci a srpnu přivydělával pro zaměstnavatele XY s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Neměl podepsáno prohlášení k dani a z hrubé odměny mu bylo v každém měsíci odvedeno na srážkové dani 1500 Kč (15 % z 10000 Kč). Na srážkové dani bylo celkem odvedeno 3000 Kč. Pan Tomáš si podá za rok 2020 daňové přiznání a zaplacenou srážkovou daň obdrží v plném rozsahu zpět.

Předčasní důchodci mohou mít do dosažení řádného důchodového věku příjem nepodléhající platbě sociálního pojištění, což je při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně splněno. Pan Tomáš může současně pobírat předčasný důchod a příjem z brigády.

Petr Gola

Další články k tématu Brigáda a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí