Pracovní dohody a zdravotní pojištění

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Práce na některou z pracovních dohod je v některých situacích výhodná, a to i z důvodu, že do limitu se neplatí zdravotní pojištění.

Řada zaměstnavatelů nabízí pro přivýdělek práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Do zákonného limitu se z těchto dohod neplatí zdravotní pojištění.

  • Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se neplatí zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně.
  • Z hrubé odměny z dohody o pracovní činnosti se neplatí zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 2999 Kč a méně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně se limit pro neplacení zdravotního pojištění posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Pan Pavel je v řádném důchodu a pracuje pro zaměstnavatele AB a zaměstnavatele XY. Pro každého zaměstnavatele pracuje na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Ani z jedné odměny se nebude platit zdravotní pojištění, protože je hrubá výše odměny do limitu.

Práce pouze na dohodu

V případě, že je hrubá odměna z pracovních dohod do limitu a neplatí se z ní zdravotní pojištění a přitom není takový zaměstnanec OSVČ nebo státním pojištěncem nebo nemá ještě jiné zaměstnání, ze kterého je zdravotní pojištění placeno, potom je takový občan v registru své zdravotní pojišťovny veden jako OBZP s povinností platby zdravotního pojištění v částce 1971.

Praktický příklad

Paní Veronika má příjem z nájmu a současně si přivydělává na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Hrubé měsíční odměny z pracovních dohod jsou vždy do limitu a nevzniká jí tedy povinnost platit zdravotní pojištění. Z pasivních příjmů se zdravotní pojištění nikdy neplatí. Paní Veronika je tedy pro účely placení zdravotního pojištění u své zdravotní pojišťovny vedena jako OBZP s povinností platby měsíčního zdravotního pojištění ve výši 1971 Kč.

Petr Gola

Další články k tématu Zdravotní pojištění

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí