Na které daňové slevy máte nárok?

štítky Daně Školkovné čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Všichni daňoví poplatníci uplatní v daňovém přiznání za rok 2019 daňovou slevu na poplatníka v částce 24840 Kč. Jaké další daňové slevy lze uplatnit?

V daňovém přiznání je možné mimo základní daňové slevy na poplatníka uplatnit ještě tyto další daňové slevy: slevu na manželku (manžela) s vlastními ročního rozhodnými příjmy nepřekračujícími 68 tisíc Kč ve výši 24840 Kč (na držitele průkazu ZTP/P ve dvojnásobné výši), slevu na invaliditu prvního a druhého stupně (2520 Kč), slevu na invaliditu třetího stupně (5040 Kč), na průkaz ZPT/P (16140 Kč), na studenta (4020 Kč za celý rok), školkovné (maximálně 13350 Kč) nebo slevu na EET (maximálně 5000 Kč). Všechny daňové slevy snižují přímo vypočtenou daňovou povinnost. Z důvodu uplatnění těchto daňových slev nemůže vzniknout nárok na daňový přeplatek, všechny uvedené daňové slevy snižují daňovou povinnost maximálně do nuly.

Kolonky v daňovém přiznání

Ve dvoustránkovém daňovém formuláři, který mohou využít pouze daňoví poplatníci mající příjmy pouze ze závislé činnosti, se uplatní daňové slevy v řádcích číslo 36 až 43 na druhé straně v oddílu číslo 5. Ve čtyřstránkovém daňovém formuláři se daňové slevy uvádí do řádků číslo 64 až 69b na straně číslo tři.

Vybrané zajímavosti ohledně daňových slev

  • Daňová sleva na poplatníka se uplatní ve výši 24840 Kč, i když aktivní nebo pasivní příjmy plynuly pouze po část roku 2019.
  • Druh nemůže uplatnit daňovou slevu na družku bez vlastních příjmů, i když spolu vychovávají více dětí. Pro nárok na daňovou slevu na manželku (manžela) je trvání manželství legislativní podmínkou.
  • Při ukončení studia v průběhu roku se sleva na studenta uplatní v poměrné výši 335 Kč za každý příslušný měsíc, kdy byla splněna podmínka studia.
  • Sleva na EET náleží pouze za rok, kdy poprvé byla zaevidována tržba podléhající právě režimu EET. Tuto daňovou slevu nelze tedy uplatňovat průběžně každý rok výkonu samostatné výdělečné činnosti.
  • Invalidní důchodci, jež jsou držiteli průkazu ZTP/P, uplatní v daňovém přiznání obě příslušné daňové slevy.

Petr Gola

Další články k tématu Jak si snížit daň?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí