Jak dlouhá je rodičovská dovolená?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Rodičovská dovolená náleží po skončení mateřské dovolené. Některé maminky čerpají delší rodičovskou dovolenou a jiné kratší. Jak je to možné? Jak je maximální doba čerpání rodičovské dovolené? Jak lze prodloužit dobu doma s dítětem?

Nárok na rodičovskou dovolenou je upraven v zákoníku práce, kdy zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let. V praxi mohou rodičovskou dovolenou čerpat oba rodiče, ale nárok na rodičovský příspěvek má pouze jeden z rodičů. Doba pobírání rodičovského příspěvku a čerpání rodičovské dovolené se nemusí shodovat.

Jak zůstat s dítětem doma čtyři roky?

Někteří rodiče potřebují z různých důvodů, aby jeden z rodičů zůstal s dítětem doma déle, např. čtyři roky. Čerpat rodičovskou dovolenou je však možné maximálně tři roky, přesto lze zůstat doma i delší dobu. Podmínkou je však dohoda se zaměstnavatelem na čerpání neplaceného volna.

Praktický příklad 1

Paní Hana se se zaměstnavatelem dohodla, že nastoupí do práce po skončení tříleté rodičovské dovolené, ale pouze na zkrácený úvazek a tři dny v týdnu bude moci pracovat z domova. Pro zaměstnavatele je paní Hana jedním z klíčových zaměstnanců a chce ji udržet ve firmě a nabídka „home-office“ je řešením, jak paní Hana zvládne péče o dceru a práci.

Praktický příklad 2

Paní Eva potřebuje prodloužit rodičovskou dovolenou o deset měsíců. Rovněž s paní Evou má zaměstnavatel plány o svěření důležitých pracovních úkolů v budoucnu, proto souhlasil s čerpáním náhradního volna. Paní Eva se tedy písemně dohodla se zaměstnavatelem na čerpání neplaceného volna. Paní Eva nebude mít žádný příjem, ale protože si splní zákonnou oznamovací povinnost u své zdravotní pojišťovny a bude státním pojištěncem (bude pečovat o jedno dítě mladší 7 let), tak si nebude muset sama zdravotní pojištění platit.

Petr Gola

Další články k tématu Rodičovská dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí