Manželé více ušetří

čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Důsledným plánováním rodinných financí si lze zrekonstruovat bydlení dle vlastních představ, dopřát si vysněnou dovolenou a mít dostatek financí na koníčky a zábavu. Manželské páry jsou v praxi většinou zodpovědnější při dodržování rodinného rozpočtu, šetření a utrácení.

Manželé si stanovují splnitelná přání v čase odpovídající jejich finančním možnostem. Zodpovědnost a plánování budoucnosti je pro manžele velmi důležité. Pravidelné sestavování rodinného rozpočtu a jeho dodržování je pro většinu manželů důležitější než pro jednotlivce nebo páry žijící na psí knížku.

Plnění rodinného rozpočtu

Rodinný rozpočet je potřeba sestavovat vyrovnaný, ideálně přebytkový a volné finanční prostředky investovat. Položky příjmů a výdajů je dobré pravidelně sledovat a hledat úspory zejména u nepovinných výdajů. Všechny rodinné výdaje je dobré pečlivě sepisovat, aby bylo patrné, kde lze hledat rezervy. Zaměřit se pouze na výdaje však není ideálním řešením. Přílišným každodenním škudlením se může vytrácet každodenní radost. Stejnou energii je dobré věnovat i příjmové stránce rodinného rozpočtu a hledat možnosti zvýšení pravidelného měsíčního příjmu.

Jak vyjít s jedním platem?

Finanční situace mladých manželů není jednoduchá, většinou musí splácet hypotéku a v práci teprve stoupají po firemním žebříčku. Odchodem maminky na rodičovskou dovolenou navíc v rodinném rozpočtu chybí pravidelný druhý příjem. Rodinné měsíční příjmy při narození dítěte poklesnou. Peněžitý příspěvek a v mateřství a následně i rodičovský příspěvek jsou nižší než dosahovaný příjem v práci. U rodičovské dovolené je možnost volby délky jejího pobírání, proto při kratším nástupu do zaměstnání, např. po dvou letech rodičovské dovolené je finanční propad nižší než po nástupu na práce po třech letech rodičovské dovolené. V některých případech může být řešením drobný přivýdělek několik hodin týdně, ať už maminky nebo tatínka.

Nízké zdanění do 10 000 Kč

Ideální pro přivýdělek je práce na dohodu o provedení práce. Do měsíční hrubé odměny 10 000 Kč se neplatí z odměny sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Pracovat na dohodu je přitom možné pro více zaměstnavatelů současně. I maminka na rodičovské dovolené může u zaměstnavatele, u kterého pracuje na dohodu o provedení práce, podepsat prohlášení k dani a při výpočtu čisté odměny uplatňovat slevu na poplatníka. Při hrubé odměně 10 000 Kč a méně je v takových případech čistá odměna na účet stejně vysoká jako hrubá odměna, zdanění je nulové.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí