Šance pro studenty a penzisty

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Při vysoké nezaměstnanosti mají problém najít pracovní uplatnění na trhu práce zejména absolventi, lidé v předdůchodovém věku a penzisté. V Česku je aktuálně nejnižší nezaměstnanost z členských zemí Evropské unie. Firmy mají zájem i o zkušené zaměstnance a přivydělávají si i penzisté.

Práce během studia má velmi pozitivní ohlas u zkušených personalistů, kteří takové absolventy přímo vyhledávají. Pokud se pracující student u zaměstnavatele uplatní, potom však zpravidla zůstává u firmy, kde pracoval během studia, neboť mladé zaměstnance, kteří se během dlouhodobé brigády osvědčili, si úspěšné firmy nenechávají utéct ke konkurenci.

Nezapomenout na slevu na studenta

Výděleční studenti mají nárok mimo základní měsíční daňové slevy na poplatníka ve výši 2 070 Kč i na slevu na studenta ve výši 335 Kč. Daňové slevy je možné uplatnit i při brigádě na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, pokud je u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Pro uplatnění slevy na studenta je nutné mzdové účetní doručit potvrzení o studiu.

Nabídka práce pro penzisty roste

Řada firem cíleně nabízí některé pracovní pozice přímo pro starobní důchodce. Zkušenosti jsou pro rozvoj každé firmy velmi důležité. Mzdové požadavky pracujících penzistů navíc v praxi většinou nejsou, na rozdíl od některých mladších kolegů, tak vysoké. Většina penzistů však upřednostňuje práci na zkrácený úvazek, této situaci je potřeba přizpůsobit časovou náročnost vykonávané práce. Zkušení zaměstnanci přináší do firmy potřebný klid a nadhled. Ve složitých situacích propadají méně panice, neboť mají nejenom odborné znalosti, ale i tolik potřebné mezilidské a životní zkušenosti.

Pracující předčasní důchodci

V předčasném důchodu není možné mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého se platí sociální pojištění. Tato podmínka je splněna při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a méně a při práci na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 2 499 Kč a méně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně s odměnou do limitu je možné mít v souhrnu i nadprůměrnou mzdu.

Proč zaměstnávat absolventy i šedesátníky?

Firmy, které umí vytvářet pracovní pozice pro absolventy i šedesátníky, mají velmi dobré vyhlídky do budoucna. Kvalitní personalisté se ve firmách snaží skloubit zkušenosti a životní praxi s dravým talentovaným mládím.

Petr Gola

Další články k tématu Jak stoupají mzdy v ČR?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí