Dostatek volných míst – šance na změnu

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

V Česku je aktuálně nejnižší nezaměstnanost z členských zemí Evropské unie. Firmám se daří a hledají nové zaměstnance. Kvalitní pracovníci mají v současné době ideální příležitost ke změně nebo zlepšení svého finančního ohodnocení u stávajícího zaměstnavatele.

Pro budoucnost každé firmy jsou klíčoví její zaměstnanci. Kvalitní kreativní zaměstnanci přináší potřebné inovace a získávají tak firmě odbyt pro zboží či služby. Bez dobrých zaměstnanců není rozvoj firmy možný. Personální politika každé firmy je velmi důležitá.

Jste nespokojeni? Změňte práci

Dlouhodobá nespokojenost v práci se negativně projevuje i v soukromém životě. Pokud problémy v práci trvají delší dobu, tak je nutné je řešit. Ať už se jedná o pracovní kolektiv, náplň práce nebo finanční ohodnocení. Nutná je vždy komunikace se zaměstnavatelem. Jestliže se nedaří problémy vyřešit, tak v současné ekonomicky příznivé situaci lze snadněji najít nové pracovní místo než v minulosti.

Problémy je dobré řešit s chladnou hlavou

I když firmy hledají nové pracovníky a nabízejí zajímavé finanční ohodnocení a benefity, tak je dobré si změnu pracovního místa důkladně promyslet. Nikdy není záruka, že na novém pracovišti bude vše super. Případnou změnu práce je dobré si důkladně promyslet a nejdříve vždy zkusit najít společnou řeč se stávajícím zaměstnavatelem. Při osobním jednání se zaměstnavatelem je dobré mít pro své návrhy a náměty připraveny argumenty a být přístupný k diskuzi. Závažné pracovní problémy je vhodné řešit se svým zaměstnavatelem s odstupem a v klidu, nikoliv ve stresu a návalu emocí.

Znejte svoji cenu

Při jednání o mzdě se zaměstnavatelem přizpůsobují kvalitní zaměstnanci své mzdové požadavky aktuální mzdové situaci v daném městě či regionu. Např. v Praze jsou mzdy za stejnou práci značně vyšší než v ostatních krajích. Při finančním nadhodnocení k uzavření pracovní smlouvy nedojde, neboť každá firma má své mzdové limity. Při stěhování za prací lze dosáhnout sice na vyšší mzdu, současně je však nutné počítat s vyššími životními náklady, zejména za bydlení.

Co takhle zkusit něco jiného?

Doby, kdy zaměstnanci vykonávali celý produktivní život téměř stejnou práci, jsou již pryč. Světovým trendem je častější změna pracovní profese. Nikdy není pozdě ani začít podnikat. Základem je dobrý plán, nadšení a chuť.

Petr Gola

Další články k tématu Jak stoupají mzdy v ČR?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí