Omezená možnost výdělku v invalidním důchodu

štítek Sociální dávky čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zejména u invalidních důchodců prvního stupně a druhého stupně se předpokládá, že budou po přiznání invalidního důchodu pracovat. Přestože většina invalidní důchodců chce pracovat, tak mají problém najít na pracovním trhu uplatnění odpovídající jejich zdravotnímu stavu.

Invalidní důchod prvního stupně a druhého stupně je nízký, neboť se očekává, že příjemci invalidního důchodu budou po přiznání invalidního důchodu, když vykonávaná práce bude svoji náročností, rozsahem a náplní odpovídat jejich zdravotnímu stavu. Většina invalidních důchodců tedy pracuje na zkrácený úvazek. Mnohým invalidním důchodcům se však nedaří najít odpovídající pracovní uplatnění. Životní úroveň nepracujících částečných invalidních důchodců, kteří mimo státní penzi nemají pravidelné příjmy z komerčního pojištění, je tedy nízká.

Výdělek invalidní důchod nezvyšuje

Případný výdělek během pobírání invalidního důchodu je velmi příznivý pro rodinný rozpočet, je však potřeba počítat s tím, že tento příjem nemá vliv na zvýšení invalidního důchodu a že z důvodu práce během pobírání invalidního důchodu nedochází k jeho zvýšení. Invalidní důchodci nejsou limitováni příjmem ani typem pracovního úvazku. Omezeni jsou však svým zdravotním stavem. Ne vždy se daří najít pracovní uplatnění odpovídající zdravotnímu stavu.

Invalidní důchodci a nemocenská

Pracující invalidní důchodci na standardní pracovní poměr, ať už na plný nebo částečný úvazek, mají nárok na nemocenskou jako ostatní zaměstnanci. Nárok na nemocenskou je omezen u invalidních důchodců třetího stupně.

Pracující invalidní důchodci třetího stupně a starobní důchodci mají nárok na nemocenskou (vyplácí se až od 15. dne pracovní neschopnosti) po dobu nejvýše 70 kalendářních dní, nejdéle však do dne, jímž skončila doba zaměstnání.

Invalidní důchod může být odebrán

Při přiznání invalidního důchodu je potřeba počítat s tím, že invalidní důchod zpravidla nebývá přiznán trvale a následně dochází k přezkoušení zdravotního stavu v různých termínech v závislosti na zdravotním stavu. Invalidní důchod tedy může být odebrán, pokud se zdravotní stav v průběhu let zlepší tak, že nedostačuje ani pro přiznání invalidity prvního stupně. Neznamená to nutně, že všechny zdravotní problémy zmizí, ale že již nejsou tak závažné, aby stačily pro přiznání alespoň invalidity prvního stupně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí