Zahájení podnikání během studia

čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Někteří studenti chtějí vykonávat samostatnou výdělečnou činnost již během studia. Oproti zaměstnání si mohou čas věnovaný samostatné výdělečné činnosti lépe přizpůsobit s časem věnovaný studiu. Během studia se navíc jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, což je legislativou zvýhodněno.

Skloubit studium a samostatnou výdělečnou činnost není jednoduché. Při výkonu samostatné výdělečné činnosti je nutné počítat nejenom s časem věnovaným přímo dané činnosti, ale i s potřebnou administrativou. Před zahájením jakékoliv samostatné výdělečné činnosti je vhodné si nejdříve zjistit veškerou legislativu upravující danou činnost, aby se splnily všechny zákonné podmínky. Minimálně se musí všechny OSVČ registrovat na finančním úřadu, Okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Pokud je pro danou činnost zapotřebí živnostenské oprávnění, tak je nutné si ho vyřídit.

Pojistné se platí ze skutečného zisku

Pro účely výpočtu sociálního pojištění i zdravotního pojištění se výkon samostatné výdělečné činnosti během studia považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Nemusí být tedy dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu u hlavní samostatné výdělečné činnosti. Roční sociální pojištění i zdravotní pojištění se vypočítá vždy ze skutečně dosaženého vyměřovacího základu. Když je z vedlejší samostatné výdělečné činnosti hrubý zisk do limitu, tak se sociální pojištění vůbec neplatí. Za celý kalendářní rok 2018 je limitem částka 71 950 Kč. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Daňové slevy

Studenti vykonávající samostatnou výdělečnou činnost musí za rok 2018 podat daňové přiznání a vyplnit přehledy o příjmech a výdajích za rok 2018, i když nevzniká povinnost platit daň z příjmu nebo pojistné. V daňovém přiznání vždy uplatní daňovou slevu na poplatníka v roční výši 24 840 Kč a slevu na studenta dle počtu měsíců trvání studia (za celý rok 2018 v částce 4 020 Kč). Případně další slevy a odpočty, na které je nárok.

Praktický příklad

Student Ondruš bude od května 2018 vykonávat vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) za rok 2018 bude mít 44 000 Kč. Na dani z příjmu z důvodu uplatnění daňových slev nezaplatí nic. Na sociálním pojištění nezaplatí rovněž nic, neboť hrubý zisk je do limitu. Roční zdravotní pojištění je 2 970 Kč (44 000 Kč × 50 % × 13,5 %).

Petr Gola

Další články k tématu Studium a práce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí