Nemocenská po skončení zaměstnání

štítky Sociální dávky Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Během trvání pracovního poměru je zaměstnanec nemocensky pojištěn a v případě pracovní neschopnosti má od 15. kalendářního dne nárok na nemocenskou. Jak je to však v praxi při ukončení zaměstnání?

Výkonem práce pro zaměstnavatele vzniká účast na nemocenském pojištění. Nemocensky pojištěn je tedy i absolvent již v prvních dnech po nástupu do zaměstnání, není potřeba splnit žádnou dobu pojištění. Při plynulé změně zaměstnání není tedy problém v případě pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenskou.

Ochranná 7denní lhůta

Zaměstnanci, kterým skončil pracovní poměr, mají nárok na nemocenskou v případě pracovní neschopnosti, pokud dojde k pracovní neschopnosti v 7denní ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru. Nemocenská však náleží až od 15. pracovního dne pracovní neschopnosti. V prvních 14 dnech náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel. Nárok na náhradu mzdy je ale pouze za dobu trvání pracovního poměru.

Praktický příklad

Paní Králové skončil dne 28. února 2018 pracovní poměr na dobu určitou. Paní Králová prozatím nemá novou práci, od 5. března 2018 je paní Králová v pracovní neschopnosti. Paní Králová nastoupila na nemocenskou v ochranné lhůtě, proto bude mít nárok na nemocenskou, i když aktuálně není v žádném pracovním poměru. Nemocenskou bude paní Králová pobírat od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. V prvních 14 dnech nemoci nebude paní Králová dostávat náhradu mzdy, protože její pracovní poměr již netrvá. 

U peněžité podpory v mateřství je delší ochranná lhůta

Výrazně delší ochranná lhůta než u nemocenské je u nároku na peněžitý příspěvek v mateřství. Při splnění podmínky pojištění, tedy získání doby pojištění alespoň v rozsahu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech, vznikne nárok na mateřskou i při nástupu na mateřskou v 180denní ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru.

Praktický příklad

Paní Novotná skončila v zaměstnání, které bylo sjednáno na dobu určitou. Pracovní poměr paní Novotné skončil, přestože je těhotná. Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou končí sjednaným datem, i když je zaměstnankyně těhotná. Jestliže však následně dojde k nástupu na mateřskou v 180denní lhůtě po skončení zaměstnání, tak vzniká nárok na peněžitý příspěvek v mateřství. Na mateřskou se nastupuje 8. až 6. kalendářních týdnů před očekávaným dnem porodu.

Petr Gola

Další články k tématu Nárok na nemocenskou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí