Kdy je nárok na nemocenskou při práci na dohody?

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Při práci na dohody nevzniká nárok na nemocenské dávky automaticky, záleží na výši měsíční odměny, neboť účast na nemocenském pojištění vzniká pouze při dosažení rozhodného měsíčního příjmu.

Z měsíční odměny z dohody o provedení práce se platí sociální pojištění, když je měsíční odměna 10 001 Kč a více. V případě, že je měsíční odměna do limitu, tak se z měsíční odměny sociální pojištění neplatí a takový příjem tedy nezakládá účast na nemocenském pojištění. Limit se přitom posuzuje individuálně u každého zaměstnavatele.

Pokud však zaměstnanci pracují pro stejného zaměstnavatele na základě více dohod o provedení práce (každá dohoda je na rozdílnou činnost), potom se pro účely nemocenského pojištění příjem plynoucí z těchto dohod sčítá.

Praktický příklad

Pan Dočekal pracuje pro dva různé zaměstnavatele současně na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč. Žádný jiný zdanitelný příjem pan Dočekal nemá. V případě nemoci nemá pan Dočekal nárok na nemocenskou, neboť příjem ani z jedné dohody o provedení práce nezakládá účast na nemocenském pojištění.

Praktický příklad

Paní Nováková pracuje pouze pro zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce. Měsíční odměna však činí 17 000 Kč. V případě pracovní neschopnosti vznikne paní Novákové nárok na nemocenskou, neboť je z dohody odváděno sociální pojištění.

Měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti podléhá odvodu na sociálním pojištění, jestliže je měsíční odměna 2 500 Kč a více. Při překročení limitu vzniká tedy zaměstnanci nárok na nemocenskou.

Rozdílné příjmy v jednotlivých měsících

Někteří zaměstnanci mají rozdílně vysoké měsíční příjmy plynoucí z dohody o provedení práce. V některých měsících je měsíční příjem do limitu a v jiných nad limit. V takové případě zakládá příjem plynoucí z dohody o provedení práce účast na nemocenském pojištění pouze v měsících, kdy je měsíční odměna nad limit.

Petr Gola

Další články k tématu Nárok na nemocenskou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí