Dvě mzdy a daně

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zaměstnanci pracující současně pro dva zaměstnavatele odvádí povinné daňové odvody z obou mezd. Daňové slevy mohou uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele a mají povinnost podat daňové přiznání.

V případě, že během alespoň jednoho měsíce roku 2017 plynou zaměstnanci mzdy od dvou zaměstnavatelů současně a z obou mezd je odvedena zálohová daň z příjmu, tak nelze požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně a je nutné podat daňové přiznání za rok 2017. K vyplnění daňového přiznání se následně potřebuje od všech zaměstnavatelů potvrzení o zdanitelných příjmech.

Praktický příklad

Pan Novotný pracoval první polovinu roku 2017 pro dva zaměstnavatele na zkrácený úvazek. Z obou mezd byla panu Novotnému odvedena zálohová daň z příjmu, sociální pojištění i zdravotní pojištění. Za rok 2017 si musí pan Novotný sám podat daňové přiznání na finančním úřadu, přestože od druhé poloviny roku 2017 pracuje již pouze pro jednoho zaměstnavatele na hlavní pracovní poměr.

Při výpočtu měsíční zálohová daně z příjmu fyzických osob se uplatňují daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti, které snižují daňovou povinnost. Daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti je možné uplatnit v daném měsíci pouze u jednoho zaměstnavatele. Aby bylo možné uplatnit daňové slevy, tak je nutné mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani (růžový formulář). Na základní daňovou slevu na poplatníka v měsíční částce 2 070 Kč mají nárok všichni zaměstnanci. Prohlášení k dani je vhodné mít podepsáno u zaměstnavatele, kde je hrubá mzdy vyšší.

Povinné pojistné se platí vždy

Při výpočtu sociálního pojištění a zdravotního pojištění se daňové slevy neuplatňují. Při práci za stejnou hrubou mzdu pro dva zaměstnavatele je tedy odvedená částka na sociálním pojištění i zdravotním pojištění shodná.

Praktický příklad

Paní Vilková pracuje na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele AB a zaměstnavatele XY. Hrubá mzda je u obou zaměstnavatelů 14 000 Kč. Na sociálním pojištění je paní Vilkové z obou hrubých mezd odvedeno jejími zaměstnavateli 910 Kč (14 000 Kč × 6,5 %) a na zdravotním pojištění 630 Kč (14 000 Kč × 4,5 %).

Petr Gola

Další články k tématu Více příjmů

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí