Druhá práce ano či ne?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mít současně dvě zaměstnání je velmi náročné. Zpravidla nelze pracovat pro dva zaměstnavatele současně dlouhodobě. Práce pro druhého zaměstnavatele je však mnohdy výhodná i z jiných než finančních důvodů.

Časově zvládnout dvě práce, i když je druhá na zkrácený úvazek, je těžké. V případě, že druhá práce trvá dlouhodobě, tak tato skutečnost má často negativní vliv na efektivitu práce a může brzdit kariérní růst u hlavního zaměstnání. Práci pro druhého zaměstnavatele je tedy potřeba dobře promyslet. Jestliže je možné najít práci na hlavní pracovní úvazek s vyšším finančním ohodnocením, tak je lepší ukončit stávající pracovní poměr a nastoupit do nového zaměstnání a stále pracovat pouze pro jednoho zaměstnavatele. Důvodem pro druhou práci je totiž zpravidla potřeba zvýšení rodinného měsíčního příjmu, někdy je to však touha získat nové pracovní zkušenosti a vlastní seberealizace.

Praktický příklad 1)

Pan Beneš je ve složité finanční situaci, kdy má problémy splácet své závazky. Pan Beneš se chce vyhnout exekucím, a proto si dočasně našel druhou práci na dohodu o pracovní činnosti, aby mohl dostát svým závazkům.

Praktický příklad 2)

Paní Smilková chce vykonávat jinou práci, neboť u stávajícího zaměstnavatele není po pracovní stránce spokojená. Paní Smilková se však nechce s výpovědí ukvapit, a proto se domluví s novým zaměstnavatelem, že si nejdříve danou pracovní pozici vyzkouší a po dobu několika týdnů pracuje pro něj na dohodu o provedení práce.

Praktický příklad 3)

Student Pokorný si během studia jednorázově přivydělává pro více zaměstnavatelů současně, vždy pouze na dohodu o provedení práce. Protože každá práce je pouze na několik hodin týdně, tak je možné časově zvládnout všechny „brigády“. Protože pan Pokorný potřebuje více peněz na studia a své koníčky, přičemž se mu daří zvládnout studium i brigády, tak je pro něj výhodné mít více brigád současně.

Praktický příklad 4)

Paní Modrá je v práci velmi spokojená, dělá práci, která je baví. Zaměstnavatel však s ní uzavřel pouze práci na zkrácený úvazek, přičemž paní Modrá splácí s manželem vysokou hypotéku, a proto potřebuje více peněz. Paní Modrá nechce měnit práci, kde je velmi spokojená a je naděje, že za pár měsíců bude moci pracovat dokonce na plný úvazek. Aktuálně si proto přivydělává pro jiného zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Více příjmů

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí