Podnikání při zkráceném úvazku

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zahájení samostatné výdělečné činnosti je velmi zodpovědným krokem, který je potřeba předem důkladně promyslet a naplánovat. Během výkonu samostatné výdělečné činnosti je nutné počítat s tím, že v prvních měsících neplynou žádné nebo nízké příjmy, přičemž zahajovací výdaje jsou mnohdy nemalé. Řešením může být zahájení podnikání během zaměstnání.

Každoročně stoupá počet zaměstnanců přivydělávajících si vlastní samostatnou výdělečnou činností. Podnikání při zaměstnání je výhodné z více důvodů. Zvládnout práci na plný úvazek a samostatnou výdělečnou činnost je velmi náročné a takto náročné pracovní tempo je možné vydržet pouze omezenou dobu, tak většina zaměstnanců vykonávajících samostatnou výdělečnou činnost upřednostňuje práci na zkrácený úvazek.

Vedlejší samostatná výdělečná činnost

Při současném výkonu samostatné výdělečné činnosti a zaměstnání na zkrácený úvazek se samostatná výdělečná činnost považuje za vedlejší zdroj příjmů, jestliže je zdravotní pojištění z práce na zkrácený úvazek odvedeno alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti je při výpočtu sociálního i zdravotního pojištění zvýhodněn. Povinné pojistné se platí ze skutečného vyměřovacího základu, nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako v případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Když je hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) nižší než limit, tak se sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti vůbec neplatí. Za celý kalendářní rok 2017 je limitem částka 67 756 Kč, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Nárok na nemocenské dávky

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti vzniká nárok na nemocenské dávky pouze v případě účasti na dobrovolném důchodovém pojištění. Většina OSVČ, tak v praxi nemá nárok na žádné nemocenské dávky. Jestliže je však samostatná výdělečná činnost vykonávána při zkráceném úvazku, tak nárok na nemocenské dávky vzniká práce z pracovního poměru. V případě dlouhodobé nemoci nebo nutnosti péče o nemocné dítě tak nezůstane zaměstnanec bez finančních prostředků.

Jistý měsíční příjem

Naprostá většina živnostníků zažila situaci, kdy jim odběratel zaplatil opožděně nebo v nižší částce nebo vůbec. OSVČ, které mají jistý příjem ze zaměstnání, mohou tyto nepříjemné situace a finanční nesoulad snadněji zvládnout. Pravidelný měsíční příjem ze zaměstnání je rodinnou finanční jistotou, na které se dá stavět rozvoj samostatné výdělečné činnosti. Jakmile se podaří mít již pravidelné odběratele a dostatečné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, tak je možné pracovní poměr ukončit. V takovém případě se však samostatná výdělečná činnost stává hlavní činností se všemi důsledky ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění.

Petr Gola

Další články k tématu Zkrácený úvazek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí