Jak dlouho lze mít dvě práce?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Jedním ze způsobů, jak řešit finanční problémy je mít dočasně dvě práce. Dočasně pracovat pro dva zaměstnavatele je možné i v případě hledání nové práce, kdy se zaměstnanec nechce ukvapit a nejdříve si novou práci po nějakou dobu zkouší. Dlouhodobě mít dvě práce však zvládne málo zaměstnanců.

Pracovat současně pro dva zaměstnavatele, přestože se pro jednoho zaměstnavatele pracuje na zkrácený úvazek, je velmi náročné. Takto náročné pracovní tempo většina zaměstnanců nevydrží dlouhodobě. Práce pro dva zaměstnavatele však může být dočasným řešením, jestliže zaměstnanec potřebuje rychleji našetřit nebo splatit nějakou částku nebo v případě vyzkoušení nějaké nové pracovní pozice za účelem získání potřebných zkušeností pro hledání nové práce.

Lépe placenou práci nelze najít

V případě, že zaměstnanec nemůže najít lépe placenou práci, je přijmutí druhé práce jediným řešením, jak zlepšit finanční situaci. Lepší je samozřejmě pracovat za více peněz pro jednoho zaměstnavatele, ne vždy je to však možné. Současně je možné pracovat pro dva zaměstnavatele. Pro druhého zaměstnavatele je možné pracovat na zkrácený úvazek, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

Nejnižší zdanění je u dohody o provedení práce

Z daňového hlediska je pro přivýdělek ve výši 10 000 Kč a méně měsíčně nejlepší pracovat pro druhého zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Zaměstnavatelem by byla odvedena pouze 15% srážková daň z příjmu. Důvodem odvodu srážkové daně je skutečnost, že při výpočtu daně z příjmu fyzických osob nelze uplatnit daňové slevy. Daňová sleva na poplatníka a případně další daňové slevy se totiž uplatňují při výpočtu čisté mzdy u hlavního zaměstnavatele, u kterého je podepsáno prohlášení k dani (růžový papír). Na dohodu o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok.

Praktický příklad

Pan Starý pracuje pro zaměstnavatele XY na standardní pracovní smlouvu. Hrubá mzda u zaměstnavatele XY činí 20 000 Kč. Pan XY je svobodný a bezdětný. Z hrubé mzdy obdrží na svůj účet 15 850 Kč, neboť z hrubé mzdy je mu odvedeno zaměstnavatelem 900 Kč na zdravotním pojištění, 1 300 Kč na sociálním pojištění a 1 950 Kč na dani z příjmu fyzických osob. Současně si však přivydělává na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele AB a pro zaměstnavatele CD. Z měsíční odměny ve výši 9 000 Kč u zaměstnavatele AB je panu Starému sražena daň z příjmu ve výši 1 350 Kč (9 000 Kč × 15 %) a z měsíční odměny od zaměstnavatele CD ve výši 8 000 Kč potom 1 200 Kč (8 000 Kč × 15 %). Z dohod o provedení práce pan Starý sociální a zdravotní pojištění neplatí. Uvedený příjem se však panu Starému nezohledňuje pro důchodové účely ani pro výpočet nemocenských dávek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí