Jak vybírat dovolenou?

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Představy o ideální dovolené jsou různé. Zejména u rodin, kde mají jednotliví členové odlišné zájmy, je vhodné najít nějaký kompromis, aby každý byl spokojený a na rodinnou dovolenou rád vzpomínal. Každá dovolená by však vždy měla odpovídat finančním možnostem, toto základní pravidlo platí pro všechny.

Výběru dovolené je vhodné věnovat dostatek času, zejména rodiče s dětmi by neměli nic podcenit, neboť veškeré problémy jsou více stresující než pro jednotlivce nebo páry. U kvalitních cestovních kanceláří platí, že cena odpovídá kvalitě. Nelze tedy za nižší cenu očekávat kvalitu jako u dražších zájezdů.

Související

Kam vyrazit?

Nabídka trávení dovolené, ať už u moře, v horách nebo po kulturních památkách, je skutečně pestrá. Mnohé rodiny mají problémy si v takové záplavě vybrat. Často pomůže doporučení známých a jejich osobní zkušenost, protože se tak získají cenné informace a užitečné rady.

Před podpisem smlouvy chtějte vědět co nejvíce

Na dovolenou je možné jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst. Pokud jede rodina na místo, kde již byla a má dobrou osobní zkušenost, potom může ušetřit zajímavou částku, když si ubytování a stravování dojedná sama. Dovolená s cestování kanceláří je pohodlnější. Před podpisem smlouvy v cestovní kanceláří je potřeba se zeptat na všechny důležité věci – znát přesnou adresu ubytování, jak budou ubytovací pokoje vypadat a jak budou zařízené, jaké služby jsou v ceně a jaké naopak nikoliv, jaké bude jídlo, jaké jsou ceny základních služeb v okolí apod. Čím více informací a fotek k dispozici, tím lépe.

Výhody cesty přes noc

Řada rodin cestuje k moři (zejména do Chorvatska a Itálie) vlastním autem. Jedná se o velmi pohodlný způsob dopravy, kdy je možné dělat zastávky dle potřeby. Při případné nepřízni počasí je možné místo koupání dělat na dovolené zajímavé výlety po okolí. Při cestě vlastním autem je vhodné před odjezdem na dovolenou nechat auto zkontrolovat v servisu, aby se minimalizovalo riziko poruchy auta během cesty, což by znamenalo nepříjemnosti a zvýšené finanční výdaje. Při cestě na dovolenou s malými dětmi je dobré cestovat během noci, kdy děti cestu nejlépe snášejí a řidič není při jízdě rušen. Správným výběrem cesty s minimalizací dálničních úseků, úspornou jízdou a tankováním na benzinkách s nižšími cenami se dají ušetřit zajímavé peníze.

Vždy je dobré mít s sebou hotovost

Placení platební kartou v zahraničí je jednoduché a není nutné se strachovat, že hotovost někdo odcizí. I když má placení platební kartou nesporné výhody, tak je vhodné si brát do ciziny i hotovost. Menší platby je lepší platit v hotovosti. Někdy není platba platební kartou umožněna a výběr z bankomatu v zahraničí se prodraží. V případě ztráty bankovní karty v zahraničí je nutné ihned kontaktovat banku, aby byla karta zablokována.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí