Nezadlužujme se kvůli dovolené

štítky Cestování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Většina zaměstnanců má v letních měsících alespoň dva týdny dovolené a několik volných dní si naplánují během prázdnin i živnostníci. Kam vyrazit na dovolenou? Rozhodně by forma dovolené měla odpovídat rodinným finančním možnostem. Zadlužovat se kvůli dovolené není rozumné.

Někdy chtějí rodiče udělat dětem radost a dopřát jim krásnou zahraniční dovolenou. Nebo překvapí partner svoji partnerku nákupem exotické dovolené. Jestliže to finanční situace dovoluje, tak je jistě zahraniční dovolená prima. Když se dovolená povede, tak se na krásné zážitky vzpomíná celý život. Pokud to však finanční situace nedovoluje, tak není rozhodně správné kvůli zahraniční dovolené čerpat úvěr. Zadlužení kvůli dovolené patří mezi špatné finanční rozhodnutí.

Každý úvěr se musí zaplatit

Přestože to živitel rodiny myslí dobře a chce svým blízkým dopřát nezapomenutelné prázdniny v zahraničí, tak čerpání úvěru na dovolenou může přinést mnohem více starostí než radosti. Každý úvěr se musí zaplatit, a to včetně úroků. Úroková sazba u neúčelového úvěru, o který se při čerpání peněz na dovolenou zpravidla jedná, je přitom vyšší než u účelových úvěrů (např. hypotéky). Jestliže se pořídí dovolená na úvěr, potom splácení tohoto úvěru znamená zásah do rodinného finančního hospodaření na dlouhou dobu. I nesplácení úvěru na nákup dovolené může být důvodem pro exekuci.

Hezká dovolená v okolí bydliště

Mnohem lepší než pořídit dovolenou na dluh je trávit volné dny v okolí bydliště a podnikat např. zajímavé výlety po okolí, navštívit prarodiče a zahrnout spoření na dovolenou v budoucnu do rodinného finančního plánu a na zahraniční dovolenou si našetřit a na vysněnou zahraniční dovolenou vyrazit některé z následujících prázdnin. Děti mohou mít krásné zážitky i z okolí bydliště, když jim rodiče připraví dostatečně zajímavý program.

Náklady na dovolenou mají odpovídat rodinným možnostem

Výdaje za dovolenou v zahraničí i v Česku se mohou lišit o desetitisíce korun. Záleží na prostředí, celkovém komfortu ubytování a stravování a čerpaných službách. Styl trávení dovolené by měl odpovídat životnímu stylu a finančním možnostem. Výdaje za dovolenou je vhodné naplánovat dopředu a počítat i s nečekanými výdaji. V konečném důsledku se na dovolené zpravidla utratí více než se původně myslelo. Na šetření již není během dovolené velký prostor. Hlídání každého nákupu na dovolené kazí celkový pozitivní dojem z dovolené.

V červnu a září je dovolená levnější

Dovolenou u moře je možné pořídit v červnu a září levněji než během prázdninových měsíců. Z finančního hlediska je vhodné mít trávení dovolené alespoň rámcově připravené. Naplánováním návštěv jednotlivých atrakcí na dovolené se dá ušetřit, neboť ceny se mohou během jednotlivých dní nebo hodin lišit.

Petr Gola

Další články k tématu Výdaje na dovolenou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí