Nárok na rodičovský příspěvek je vždy

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rodič, který osobně celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě v rodině, má nejdéle do věku 4 let věku dítěte nárok na rodičovský příspěvek. Příjmová ani majetková situace není testována. Nárok na rodičovský příspěvek tak mají všechny rodiny. Souhrnná částka rodičovského příspěvku činí 220 tisíc Kč.

Pro přiznání rodičovského příspěvku je nutné, aby žadatel o rodičovský příspěvek splnil podmínku trvalého pobytu a bydliště v Česku, stejná podmínka platí i pro dítě. O rodičovský příspěvek se žádá na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce. K vyplněné žádosti je nutné předložit občanský průkaz, rodný list dítěte a potvrzení o denním vyměřovacím základ pro možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku.

Příjmy a majetek se netestuje

Pro přiznání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) musí být splněna podmínka pojištění. Pro přiznání přídavků na děti nebo porodného musí mít rodina příjem do limitu. Nárok na porodné vzniká, pokud jsou rodinné rozhodné příjmy nižší než 2,7násobek životního minima. Nárok na přídavky na děti má rodina, kdy jsou rozhodné příjmy nižší než 2,4násobek životního minima. Hranice životního minima se liší dle velikosti rodiny. U rodičovského příspěvku to tak není, rodinné příjmy se netestují a doba pojištění se nesleduje.

Volba délky pobírání rodičovského příspěvku

Souhrnná částka rodičovského příspěvku za celou dobu pobírání činí 220 000 Kč. Rodiče si však mohou zvolit délku pobírání a v závislosti na délce se upraví i výše rodičovského příspěvku. Maximálně může rodičovský příspěvek činit 11 500 Kč měsíčně, nárok na maximální výši rodičovského příspěvku je v případě hrubé měsíční mzdy 16 500 Kč a vyšší. Možnost volby délky rodičovského příspěvku je i v případě, že matce nelze určit vyměřovací základ, ale vyměřovací základ je možné stanovit otci dítěte.

Praktický příklad

Paní Nováková je v evidenci na úřadu práce. Paní Novákové se narodí dcera Jana. Paní Nováková nesplňovala podmínku pojištění (ani v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání), proto paní Nováková nemá nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou). Ihned od narození dcery Jany bude paní Nováková pobírat rodičovský příspěvek. Manžel paní Novákové má vysoké příjmy, proto rodina nemá nárok na porodné nebo přídavky na děti. Protože panu Novákovi je možné určit vyměřovací základ a hrubou mzdu má 38 000 Kč, tak paní Nováková si bude moci zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku.

Rodiče se mohou vystřídat

V pobírání rodičovského příspěvku se mohou rodiče vystřídat. Jestliže mají rodiče zájem se v pobírání rodičovského příspěvku vystřídat, tak společnou návštěvou na úřadu práce vyřídí potřebnou administrativu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí