Jak je to s mateřskou a rodičovským příspěvkem u druhého dítěte?

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Často v životě dochází k situaci, že je maminka na rodičovské dovolené se starším dítětem a během rodičovské dovolené otěhotní. Jak je to v takovém případě s mateřskou a rodičovským příspěvkem na druhé dítě?

Jestliže mamince během pobírání rodičovského příspěvku trvá pracovní poměr, ze kterého čerpá rodičovskou dovolenou, potom ji náleží mateřská i na druhé dítě. Pro přiznání mateřské (peněžitého příspěvku v mateřství) musí být splněny zákonné podmínky, a sice zaměstnankyni musí trvat pracovní poměr a musí splňovat podmínku pojištění. Když maminka splnila podmínku pro čerpání mateřské na starší dítě, tak splní zákonné podmínky i na další dítě, jestliže stále trvá pracovní poměr. Výše mateřské závisí, na rozdíl od výše rodičovského příspěvku, na dosahovaném příjmu v rozhodném období (zpravidla za posledních 12 kalendářních měsíců), ze kterého se platilo sociální pojištění

Kdy nemůže být druhá mateřská nižší?

Nulový příjem podléhající sociálnímu pojištění přitom nemá negativní vliv na výši mateřské na další dítě. Když zaměstnankyni za dobu trvání stejného zaměstnání vznikne nárok na další mateřskou z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, potom se nemůže mateřská na další dítě počítat z nižšího vyměřovacího základu než mateřská na předchozí dítě.

Nárok na rodičovský příspěvek zaniká

V praxi nemůže maminka pobírat současně rodičovský příspěvek na starší dítě a mateřskou na mladší dítě. Jestliže tedy mamince na rodičovské dovolené se starším dítětem během pobírání rodičovského příspěvku na starší dítě vznikne nárok na mateřskou, potom nárok na rodičovský příspěvek zanikne. Mateřská je v naprosté většině případů vyšší než rodičovský příspěvek, pokud by tomu výjimečně tak nebylo, tak by se vyplácela stejně vysoká částka, nelze si finančně pohoršit. Mateřská se standardně vyplácí 28 týdnů. Nemocné maminky pobírající mateřskou nebo rodičovský příspěvek nemohou současně dostávat i nemocenskou.

Praktický příklad

Paní Malá je na rodičovské dovolené se synem Radkem (2,5 roku), paní Malá očekává narození druhého dítěte. Od 8. až 6. týdne před očekávaným dnem porodu bude mít paní Malá nárok na mateřskou a přestane současně pobírat rodičovský příspěvek. Nelze současně pobírat mateřskou i rodičovský příspěvek.

I když měla paní Malá nulový příjem podléhající platbě sociálního pojištění během čerpání rodičovské dovolené, tak bude mít mateřskou na druhé dítě ve stejné výši jako na první dítě. Jakmile skončí paní Malé nárok na mateřskou, která se vyplácí 28 týdnů, tak si paní Malá požádá o rodičovský příspěvek na mladší dítě na místně příslušném úřadu práce.

Petr Gola

Další články k tématu Péče o děti a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí