Dluhy je nutné řešit aktivně

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Někteří dlužníci se dostanou dočasně do finančních problémů a nemohou následně řádně splácet úvěr. V takovém případě je potřeba zachovat chladnou hlavu a ihned danou situaci aktivně řešit. Čas hraje v neprospěch dlužníka. V případě, že dojde k exekuci, tak je velmi těžké najít zpět finanční rovnováhu.

V případě, že je úvěr čerpán u renomované finanční instituce, tak existuje velká šance, že se podaří dočasné finanční problémy se splácením vyřešit mimosoudní cestou. Nutné je však s pověřenými pracovníky komunikovat. Možností je rozložení splátek v čase a snížení měsíční splátky při prodloužení doby splácení úvěru. Když ani tato možnost není možná, tak je potřeba včas prodat nemovitý majetek, případně i nemovitost a pořídit levnější bydlení. Jedná se o nepříjemnou záležitost, ale vždy je lepší, když si prodej inicializuje dlužník než když dochází k prodeji v rámci exekuce. Všechny kroky, kterými se podaří předejít exekuci, jsou sice těžké ale s ohledem na finanční budoucnost prospěšné.

Překonat ostych se vyplácí

Pro většinu lidí, kteří se dostali vlivem špatných finančních rozhodnutí do problémů se splácením svých úroků, je tato situace velmi nepříjemná. Neví, jak ji mají řešit, mnohdy se stydí známým přiznat, že mají finanční problémy a hrají mrtvého brouka. Na telefony a upomínky nereagují. Případně se snaží klín vytloukat klínem a na splácení starých úvěrů si berou nové půjčky. Protože jsou ve finančních problémech, tak si půjčují již u neseriozních institucí a jejích finanční těžkosti se prohlubují. Propadají se do kolotoče úvěru a půjček. Celou situaci nechají dospět až do exekučního řízení. Jakmile již dluhy přerostou přes hlavu, tak je již velmi složité takovou situaci během let zvládnout. Již při prvotních finančních trablech se splácením je proto dobré s věřiteli komunikovat, překonat ostych a přiznat si, že bez pomocí ostatních nelze situaci zvládnout. Jestliže se problémy se splácení řeší včas, tak je velká naděje, že se vše podaří urovnat, např. za pomoci rodiny.

Hlavně jednat včas

Rok od roku si věřitelé lépe hlídají své pohledávky a veškeré kroky související s vymáháním oprávněných dluhů se zrychlují. Při problémech se splácení je proto jednat okamžitě. Věřitelům situaci vysvětlit, v maximální míře omezit výdaje a snažit se zvýšit příjmy (např. různými brigádami nebo prodejem nepotřebných věcí). Lidé mající dluhy u různých institucí by měli přemýšlet i o konsolidaci dluhů. Při konsolidaci dluhů se všechny závazky slouží do jednoho.

Praktický příklad

Pan Dvořák dlužil 4 institucím a měl problémy se splácením úvěrů a půjček. Situace byla pro něj nepřehledná, rychle však jednal a u renomované banky provedl konsolidaci svých dluhů. Od provedení konsolidace bude pan Dvořák komunikovat pouze s jednou institucí, což bude mnohem jednodušší. S bankou prodloužil pan Dvořák dobu splácení dluhů, čímž se stala jeho měsíční splátka finančně únosnou. Včasnou konsolidací zabránil pan Dvořák exekuci a ví, že současnou situaci již dokáže zvládnout, což je pro pana Dvořáka velmi důležité.

Petr Gola

Další články k tématu Dluhová past

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí