Pohled zaměstnance a zaměstnavatele na mzdu

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro většinu zaměstnanců je finanční ohodnocení za vykonanou práci rozhodujícím faktorem pracovní spokojenosti. Peníze jsou často hlavním pracovním faktorem. Pro zaměstnance je klíčové, jak vysokou částku obdrží na svůj účet. Pro zaměstnavatele však mzdové náklady. Obě částky se značně liší.

Zaměstnance nejvíce zajímá jejich čistá mzda, tedy částka, kterou dostanou na svůj bankovní účet od svého zaměstnavatele. Pro zaměstnavatele je důležité, kolik budou muset za práci zaplatit, neboli mzdové náklady. V pracovní smlouvě bývá zpravidla sjednána hrubá mzda, která není rozhodující částkou ani pro zaměstnance, ani zaměstnavatele.

Praktický příklad

Zaměstnavatel XY sjednal s panem Novákem při nástupu do zaměstnání hrubou mzdu 21 000 Kč. Jak vysoká je čistá mzda a jak vysoké jsou mzdové náklady?

  • Mzdové náklady zaměstnavatele XY činí hrubá mzda 21 000 Kč plus povinné odvody na sociálním pojištění a zdravotním pojištění. Mzdové náklady činí 28 140 Kč (hrubá mzda 21 000 Kč + sociální pojištění 5 250 Kč + zdravotní pojištění 1 890 Kč).
  • Zaměstnanci panu Novákovi je z hrubé mzdy sraženo sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu. Čistá mzda obdržená na účet je 16 530 Kč (hrubá mzda 21 000 Kč – sociální pojištění 1 365 Kč – zdravotní pojištění 945 Kč – daň z příjmu 2 160 Kč).

Nedostatečné finanční ohodnocení

Většina zaměstnanců by chtěla vyšší mzdu. Samotná nespokojenost s finančním ohodnocením samozřejmě nestačí ke zvýšení mzdy. Šanci na zvýšení hrubé mzda mají zaměstnanci, jejichž pracovní výkon a pracovní výsledky si skutečně zaslouží vyšší ohodnocení. Současně však platí, že nelze vždy čekat, že zaměstnavatel sám od sebe zvýší mzdu. Při hodnocení výše mzdy u současného zaměstnavatele je dobré zohlednit i další faktory, např. jaké jsou další možnosti na trhu práce odpovídající osobním znalostem a dovednostem, jak moc je vykonávaná práce náročná po psychické a fyzické stránce, jak vysoká je možnost seberealizace, jaký je pracovní kolektiv, jak náročné je dojíždění do práce.

Jednání o mzdě je taky obchod

Zaměstnanci mající svoji mzdu nižší než odpovídá situaci na trhu za odvedenou práci, by se neměli bát si o své finanční situaci se svým zaměstnavatelem promluvit. Vždy je vhodné mít věcně připraveny písemné argumenty pro zvýšení mzdy, samozřejmě je dobré mít vlastní konkrétní odůvodněné návrhy na zvýšení mzdy. Vhodné je mít i připraven scénář, že zaměstnavatel mzdu nezvýší a dobré je počítat i s variantou, že z důvodu lepšího finančního ohodnocení bude nutné změnit zaměstnání. Jednání o mzdě je obchod jako každý jiný. Při mzdovém jednání nezáleží pouze na výsledku práce, ale i na dalších okolnostech, a proto nelze jednání o mzdě podceňovat. Vždy je potřeba reálně znát osobní slabé i silné stránky a být připraven na kritiku, které k jednání o mzdě patří.

Petr Gola

Další články k tématu Mzdy v ČR

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí