Děti mají znát cenu peněz

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro děti je velmi dobré, když znají cenu peněz. Děti by měli co nejdříve vědět, že nic není zadarmo. Jestliže rodiče se svými dětmi komunikují a mají dobrý vztah, potom je mnohem jednodušší hledat řešení finančních problémů. Děti chápou, že nemůže rodina jet každý rok k moři nebo mít nový tablet. Dobrá rodinná komunikace je základem, aby děti dobře chápaly i finanční problémy.

Finanční vzdělávání by mělo začínat v rodině. Děti by neměly být odtržené od rodinných financí. Rodiče by měli se svými dětmi diskutovat o cenách, nákladech a příjmech, vždy samozřejmě přiměřeně věku dítěte. Pro budoucí rozvoj dítěte je velmi pozitivní, když se s ním rodiče otevřené baví o finančních otázkách. Bez finanční gramotnosti se v budoucnu neobejdou, ať už bude jejich skutečná profese jakákoliv. Důsledné rodinné finanční plánování a řízení měsíčního rozpočtu je velmi důležité a prospěšné i pro děti. Nejlepší finanční školou je nakládaní s vlastními penězi.

Kapesné? Ano, co nejdříve

Děti by měly dostávat co nejdříve pravidelné kapesné. Přitom je vhodné dodržovat, že s kapesným mohou libovolně nakládat. Kapesné by mělo být jenom jejich, ale jeho výše by měla záviset na plnění některých povinností, nemělo by se dostávat bezpracně. Rozsah povinností závisí na věku dítěte. Jaké činnosti mohou děti za kapesné vykonávat? Např. nakupovat, vyhazovat odpadky, uklízet doma, doučovat sourozence, za studijní výsledky. Současně je vhodné dítě motivovat k šetření. Když se mu podaří si našetřit určitý obnos na vysněnou věc, tak mu zbytek peněz dají rodiče. Dále je možné motivovat děti k šetření a hledání finančních rezerv. Jestliže se dětem podaří najít finančně zajímavé řešení, tak by se to mělo odrazit na jejich měsíčním kapesném.

Rifle z 1 600 Kč nebo 400 Kč?

Jestliže školák zná cenu peněz, protože ví, že nedostává kapesné zadarmo, tak mu rodiče snadněji vysvětlí, že se nekoupí značkové rifle za 1 600 Kč, ale levnější za 400 Kč. Když školák ví, jak dlouho musel uklízet na kapesné nebo doučovat mladšího sourozence, tak kapesné na výletech neutratí za hlouposti. Finančně vzdělávané děti mají jiné myšlení, což má velmi pozitivní vliv na jejich hospodaření v budoucnosti. Pokud znají děti hodnotu peněz, tak se mnohem snadněji hledají úspory při nákupu nejenom oblečení, ale i vybavení. Sváteční lyžaři mohou být „in“ i se staršími lyžemi z bazaru. Díky internetu je možné narazit na velmi málo použité vybavení za velmi příznivé ceny.

Nepodceňujme finanční výhovu

V některých rodinách rodiče s dětmi o penězích nediskutují s odůvodněním, že to není jejich starost. Peníze však náš každodenní život ovlivňují více než si myslíme, a to již od dětských let. Děti by měly co nejvíce rozumět kolotoči peněz. Děti s dostatečnými finančními znalostmi získaných od svých rodičů získávají důležitý finanční náskok. Riziko, že se v dospělosti dostanou do svízelné finanční situace a postihne je exekuce, se výrazně snižuje. O penězích se rozhodně vyplatí s dětmi mluvit.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí