Kdy platí zdravotní pojištění za studenty stát?

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni občané s trvalým pobytem v ČR jsou zdravotně pojištěni a musí tedy platit zdravotní pojištění své zdravotní pojišťovně. Za některé lidi však platí zdravotní pojištění stát. Kdy platí zdravotní pojištění stát za studenty? A jak je to při posledních prázdninách?

Stát platí zdravotní pojištění za všechny nezaopatřené děti. Ze nezaopatřené děti se považují studenti nejdéle do 26 let věku. Věční studenti vysokých škol musí tedy počítat s tím, že zdravotní pojištění za ně platí stát pouze do 26 let a následně jsou již v registru zdravotní pojišťovny vedeni jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) s povinností placení zdravotního pojištění ve výši 1 242 Kč měsíčně (13,5 % z minimální mzdy 9 200 Kč). OBZP musí platit zdravotní pojištění do 8. dne následujícího měsíce. Neplacení zdravotního pojištění je zdravotními pojišťovnami sankciováno a vymáháno. Vysokoškoláci starší 26 let by měli mít tedy nejenom s ohledem na placení zdravotního pojištění standardní pracovní poměr a během studia již pracovat, v takovém případě by byli u své zdravotní pojišťovny vedeni jako zaměstnanci a zdravotní pojištění by se odvíjelo od výše mzdy.

Prázdniny při ukončení střední školy

Za dobu studia na střední škole se považuje období školního roku včetně letních dvouměsíčních prázdnin, když dítě pokračuje bez přerušení ve studiu. Současně se za dobu studia považuje i červenec a srpen po ukončení posledního ročníku na střední škole, když během letních prázdnin není vykonávána výdělečná činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. Studenti, kteří si udělají poslední prázdniny a nastoupí do práce např. v září, tak mají vyřešen během letních prázdnin svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny.

Prázdniny při ukončení vysoké školy

Za dobu studia je považováno studium na vysoké škole včetně letních prázdnin a dále i kalendářní měsíc následující po měsíci, kdy bylo ukončeno studium na vysoké škole. Podmínkou opět je, že tento jeden měsíc není vykonávána výdělečná činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. V případě ukončení vysokoškolského studia v měsíci květnu je vyřešen pojistný vztah ještě v červnu. Při plynulém přechodu z jedné vysoké školy na druhou je opět splněna podmínka studia a je vyřešen pojistný vztah vůči zdravotní pojišťovně.

Kdy není možnost volby zdravotní pojišťovny?

Všichni občané mají v Česku možnost volby změnit zdravotní pojišťovnu, vždy od 1. ledna následujícího roku. Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně je nutné podat do konce června daného roku. Kdo chce změnit zdravotní pojišťovnu od 1. ledna 2016, ten musí podat přihlášku k nové zdravotní pojišťovně do konce června 2015. Novorozenec je však automaticky ze zákona pojištěncem zdravotní pojišťovny, kde je pojištěna jeho matka. V tomto případě není možnost volby.

Petr Gola

Další články k tématu Studenti a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí