Jak vysoká je minimální mzda?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Od roku 2015 činí minimální měsíční mzda 9 200 Kč a hodinová minimální mzda 55 Kč. I zaměstnanci pracující za minimální mzdu však musí platit ze své mzdy sociální a zdravotní pojištění. Daň z příjmu fyzických osob však neplatí, proč?

Pracovat za minimální mzdu není příjemné, životní úroveň rodiny je nízká. Přesto je z více důvodů lepší pracovat za minimální mzdu než být v evidenci na úřadu práce již bez nároku na podporu v nezaměstnanosti, která je poskytována pouze po omezenou dobu. Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí při splnění zákonných podmínek 5 měsíců (občanům mladší 50 let), 8 měsíců (lidem ve věku 50 let až 55 let), 11 měsíců (občanům starších 58 let).

  • Občané v evidenci na úřadu práce bez nároku na podporu v nezaměstnanosti jsou již odkázáni pouze na sociální dávky. Přiznání sociálních dávek není automatické, posuzuje se příjmová situace celé domácnosti.
  • Evidence na úřadu práce, kdy již nenáleží podpora v nezaměstnanosti, se pro důchodové účely započítává maximálně v rozsahu tří let, přičemž tato doba se zjišťuje zpětně a do 55 let se započítává pouze v rozsahu jednoho roku. Při dlouhodobé nezaměstnanosti může být problém splnit zákonné podmínky pro přiznání starobního nebo invalidního důchodu.
  • Čím delší evidence na úřadu práce, tím horší pozice při hledání nového pracovního uplatnění. Rozhodně je tedy vhodné dočasně přijmout i hůře placenou práci a mezitím hledat jinou.

Minimální mzda pro invalidní důchodce

Invalidní důchodci jsou finančně zajištěni formou invalidního důchodu, proto je minimální mzda pro invalidní důchodce nižší. V roce 2015 činí minimální mzda pro invalidní důchodce 8 000 Kč měsíčně nebo 48,10 Kč za hodinu. Nižší minimální mzda pro invalidní důchodce je pro některé zaměstnavatele výhodná, což pomáhá zvyšovat nabídku práce pro invalidní důchodce, kteří často velmi těžko hledají kvůli svým zdravotním problémům práci odpovídající jejich zdravotnímu stavu.

Z minimální mzdy se neplatí daň z příjmu

Zaměstnanci pracující za minimální mzdu odvádí ze své hrubé mzdy standardně 4,5 % na zdravotním pojištění a 6,5 % na sociálním pojištění. Daň z příjmu však ze své hrubé mzdy neplatí, důvodem je uplatnění základní slevy na poplatníka ve výši 2 070 Kč.

Bezdětný zaměstnanec pracující za minimální mzdu má čistou mzdu 8 188 Kč (z hrubé mzdy je sraženo zdravotní pojištění 414 Kč a sociální pojištění 598 Kč).

Pro rodiče s dětmi je vhodné pracovat i za minimální mzdu z důvodu čerpaní daňového bonusu na děti, v takovém případě mají čistou mzdu vyšší než čistou mzdu. Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů.

Zaměstnanec s jedním dítětem pracující za minimální mzdu 9 200 Kč obdrží na svůj bankovní účet čistou mzdu 9 305 Kč, zaměstnanec se dvěma dětmi obdrží čistou mzdu 10 622 Kč a zaměstnanec se třemi dětmi obdrží čistou mzdu 12 039 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí