Evropané pracují méně než zaměstnanci v ostatních zemích světa

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnanci v členských zemích EU pracují méně hodin než v ostatních vyspělých zemích světa. Při práci na plný úvazek pracují Evropané zpravidla 40 hodin týdně, v některých zemích dokonce méně. Současně rok od roku stoupá obliba zkrácených pracovních úvazků.

Při zohlednění počtu odpracovaných hodin zaměstnanci pracujících na zkrácený úvazek je v některých členských zemích EU průměrný počet odpracovaných hodin zaměstnancem pouze okolo 30 hodin týdně (např. v Nizozemí). Západoevropané tak mají podstatně více času věnovat se rodině, zábavě a svým koníčkům než v mimoevropských vyspělých zemích světa.

Jaká je zákonná pracovní doba?

Zákonem stanovená týdenní pracovní doba je ve většině členských zemí EU 40 hodin, stejně jako v Česku. V některých zemích i méně, např. ve Francii (35,1 hodin), Nizozemí (37,6 hodin), Belgii (38,1 hodin), Španělsku (38,1 hodin), Velké Británii (38,1 hodin), Portugalsku (38,3 hodin), Irsku (39,0 hodin), Rumunsku (39,0 hodin). V mimoevropských zemích je pracovní týden delší.

Třetina žen pracuje na zkrácený úvazek

Ve vyspělých západoevropských zemích stoupá obliba zkrácených úvazků. Pro rodiny je přínosné, když jeden z partnerů pracuje na zkrácený úvazek, neboť tak lze skloubit kariéru a péči o děti. Ve východoevropských zemích pracuje na zkrácený úvazek mnohem méně občanů než v západní Evropě. Důvodem je slabší poptávka po zkráceném úvazku. Mnozí zaměstnanci by chtěli pracovat méně hodin, ale z finančních důvodů si to nemohou dovolit. Nižší příjem z důvodu nižšího počtu odpracovaných hodin by byl problém. Ekonomická úroveň jednotlivých zemích se odráží i na průměrném počtu odpracovaných hodin zaměstnanci.

Třetina žen pracuje na zkrácený úvazek

Více pracují na zkrácený úvazek ženy než muži. Zejména pro ženy s malými dětmi je práce na zkrácený úvazek jednoznačně vítána. Zkrácené pracovní úvazky jsou oblíbené i mezi studenty nebo u výdělečně činných penzistů.

  • Nejvíce žen pracuje na zkrácený úvazek dle údajů uvedených v publikaci „Statistisches Jahrbuch 2014  (Das Bundesamt BRD)“ v Nizozemí (60,4 %), Velké Británii (38,4 %) Německu (37,1 %), Irsku (37,0 %), Itálii (32,2 %), Belgii (31,9 %), Rakousku (32,7 %), Lucembursku (27,9 %). Ve východoevropských zemích nepracuje na zkrácený úvazek mnohdy ani 10 % žen (např. v Česku pouze 6,1 %).
  • Nejvíce mužů pracuje na zkrácený úvazek v Nizozemí (16,5 %), Dánsku (13,3 %), Irsku (12,5 %) a Velké Británii (10,7 %). V Česku pracuje na zkrácený úvazek jen 1,7 % mužů.

Ve vyspělých zemích jsou rozšířenější flexibilní úvazky

Trendem ve vyspělých zemích světa je podpora flexibilních pracovních úvazků. Prosperující národní ekonomika je výhodná i pro zaměstnance. Zaměstnavateli je podporována především inovace a kreativita. Důležitá je výkonnost. Více se přihlíží k přáním zaměstnanců a v případě, že lze alespoň část pracovních činnosti vykonávat z domova, tak zaměstnavatelé umožňují zaměstnancům pracovat i doma.

Petr Gola

Další články k tématu Jak žijí Evropané?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí