Z jakých příjmů jste nemocensky pojištěni?

štítek Pojištění čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Díky nemocenskému pojištění nejsou občané, kteří jsou nemocensky pojištěni, z důvodu pracovní neschopnosti, mateřství nebo péče o nemocné dítě bez financí. Mají nárok na zajištění od státu. Kdo je však ze zákona automaticky pojištěn a kdo nikoliv?

Nemocensky pojištěni jsou zaměstnanci pracující na základě standardní pracovní smlouvy ihned po nástupu do zaměstnání. Pro přiznání mateřské však musí např. zaměstnankyně získat potřebnou dobu pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech. Nemocensky jsou pojištění rovněž jednatelé a společníci společnosti s ručením omezeným. Omezení se však týká prácí na dohodu.

Výše nemocenských dávek se odvíjí od příjmu, ze kterého bylo zaplaceno sociální pojištění. Čím vyšší odvody na sociálním pojištění, tím vyšší následně nemocenské dávky.

Dohoda o provedení práce

Z měsíční odměny 10 tisíc Kč a méně se neplatí sociální pojištění. Proto při práci na dohodu o provedení práce do limitu není zaměstnanec z tohoto pracovního poměru pojištěn. Když má zaměstnanec vyšší příjem a je v pracovní neschopnosti, tak bude mít na nemocenskou nárok. Nárok na nemocenskou má i zaměstnanec, který pracuje pro jednoho zaměstnavatele na dvě dohody o provedení práce a součet odměn je vyšší než 10 000 Kč. Pro účely odvodu sociálního pojištění se jednotlivé dohody o provedení práce pro jednoho zaměstnavatele sčítají. Příjem z těchto dohod by tedy podléhal platbě sociálního pojištění. U zdravotního pojištění tomu tak není. Pro účely placení zdravotního pojištění se každá dohoda o provedení práce posuzuje individuálně.

Praktický příklad

Paní Kučerová vykonává pro zaměstnavatele dvě různé pracovní činnosti. Pro každou z nich má se svým zaměstnavatelem uzavřenu dohodu o provedení práce. Měsíční odměna u první dohody činí 6 500 Kč a u druhé 7 500 Kč. Protože součet měsíční odměny z obou dohod je vyšší než 10 000 Kč, tak bude mít v případě nemoci paní Kučerová nárok na nemocenskou i z práce na základě dohod o provedení práce.

Dohoda o pracovní činnosti

Když je měsíční odměna plynoucí na základě uzavřené dohody o pracovní činnosti nižší než 2 500 Kč měsíčně, tak nárok na nemocenské dávky nevzniká. Z měsíční odměny 2 499 Kč a méně se totiž neplatí sociální pojištění. Jestliže je však měsíční odměna 2 500 Kč a více, tak je zaměstnanec nemocensky v těchto měsících pojištěn. A za tuto dobu je pojištěn.

OSVČ a nemocenské pojištění

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na nemocenské dávky pouze v případě, že si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Účast pro OSVČ není tedy povinná. I když si přitom OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění, tak nikdy nemá nárok na ošetřovné. OSVČ si nemohou samy určit, jak vysoké budou dobrovolné nemocenské pojištění platit. Dobrovolné nemocenské pojištění se počítá ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění. Zvýšení měsíční platby dobrovolného nemocenského pojištění než odpovídá dosaženému hrubému zisku za uplynulé období znamená, že OSVČ musí platit více i na důchodovém pojištění než odpovídá dosaženému zisku. Tento krok není pro OSVČ výhodný, proto v praxi si většina OSVČ dobrovolné nemocenské pojištění neplatí. Pro případ nemoci se finančně zajišťují vlastními komerčnímu prostředky a na dobu mateřství si vytvoří vlastní finanční rezervu. Podnikatelky úplně bez peněz během péče o dítě nejsou. Ihned od narození dítěte pobírají rodičovský příspěvek. Nárok na rodičovský příspěvek mají všechny ženy. Není potřeba splnit podmínku pojištění a ani se netestuje příjem.

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenská dávky 2015

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí