Když jsme v pohodě, daří se i naší peněžence

štítky Stalo se Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Špatné zprávy se prodávají lépe než dobré. Proto se snadněji dočteme, že se něco pokazilo, že bude hůř a vyhlídky do budoucna nebudou dobré. Přestože mnohé věci neovlivníme, může to být jinak. Záleží pouze na nás. Rozhodně se vyplatí, když se budeme snažit být v pohodě. Veselí a optimističtí zaměstnanci dostávají lepší pracovní nabídky a práce se více daří.

Pohoda, to je blažený stav mysli a těla, kterého bychom chtěli dosáhnout, pokud možno trvale. Je to však asi jenom těžko dosažitelný ideál, i když takzvanou krátkodobou pohodu si samozřejmě dokážeme vyrobit všichni. Pozitivní nálada, nadšení z nových věcí a chuť něčeho dosáhnout jsou často základním předpokladem pro úspěch v podnikání nebo v práci. Životní pohoda je důležitý stavební kámen pro zlepšení rodinné finanční situace.

Z dobré nálady má radost i peněženka

Když jsme totiž v pohodě, tak jsme veselí, usměvaví, máme dobré nápady, práci děláme rádi a dobře. To všechno se časem projeví na naší oblíbenosti, pracovním výkonu, našich pracovních nápadech a zlepšovácích a následně i na naší peněžence. Pro dobré nápady a vysoké pracovní nasazení je dobré, když zaměstnanec má více zájmů. I zdánlivě nesouvisející činnosti mohou přispět k lepším pracovním výkonům.

  • Zkušení personalisté poznají, které z uchazečů o místo nabízená práce skutečně baví. Takový zaměstnanec je pro firmu přínosem. Zaměstnanec, který rád chodí do práce, má dobré nápady, šíří dobrou náladu a je radost s ním spolupracovat. Pro spokojený pracovní život, který značně ovlivňuje i náš rodinný život a celkovou spokojenost máme v podstatě dvě možnosti. Buď začít dělat co nás bude bavit a z různých důvodů jsme to zatím neudělali, nebo se naučit mít rádi nynější práci. 
  • Každý zaměstnanec se může naučit mít svoji práci rád, i když nevykonává práci svých snů. Je zapotřebí si najít pozitiva jako dobrý kolektiv, příjemnou atmosféru, možnost podílet se na firemním výsledku. Když to nejde, tak lze změnit práci, každý má rozhodnutí ve svých rukách.

Užijme si vánoční svátky

Každý si krátkodobou pohodu představuje jinak. Někdo si svou pohodu představuje někde v klidu v hospůdce s kamarády na pivu, jiní na sportovišti, divadle, koncertě nebo v přírodě. Pro naši osobní pohodu, která se následně projeví ve všech činnostech, které vykonáváme, je dobré najít si na sebe čas. Mít koníčky a činnosti, kde dobijeme baterky. Krátkodobou pohodu si můžeme udělat sami. Vánoční čas rozhodně patří k nejhezčím dním v roce. Z kouzelné atmosféry je možné čerpat pozitivní náladu velmi dlouho.

Životní pohoda dle Sokrata

Dosáhnout dlouhodobé pohody je těžké. Komu se to podaří, ten má vyhráno a jeho život je najednou plný skvělých dní. Určitě to stojí za pokus. Čím více takových dní, tím lépe. Velmi se mi líbí citát filosofa Sokrata, který velmi pěkně vystihl pohodu. Jak tedy dosáhnout pohody? „Musíš se snažit vyhnout se svárlivým lidem a vyhledávat lidi soudné, držet se práce, na kterou stačíš a nepouštět se do takové, která je nad tvé síly a schopnosti. Co děláš, hleď dělat s největší péčí a nadšením. Budeš-li takto jednat, budeš, myslím, nejmíň volán k zodpovědnosti, v nesnázích najdeš nejspíš pomoc a budeš žít bez potíží a bez nebezpečí až do vysokého věku.“ Ať máte rok 2014 plný pohody!

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí