Firma potřebuje rozhodné zaměstnance

štítek Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobří zaměstnanci umí vyjadřovat své názory, poslouchat připomínkám a námětům druhých, dokážou se poradit a naslouchat. A rozhodnout. Každý den se musí zaměstnanci rozhodnout mezi několika variantami. Mnohdy platí, že je lepší se rozhodnout špatně, než neudělat nic.

Většina zaměstnanců se musí rozhodovat každý den mezi několika variantami. Některá rozhodnutí jsou méně důležitá, jiná více. Přesto je potřeba se rozhodnout podle svých zkušeností a vlastního názoru. Rozhodnost je velmi důležitá vlastnost zaměstnance.

Proč nemít strach z rozhodnutí?

Často stojí zaměstnanci před problémem a neví, jak se rozhodnout. Nejhorším rozhodnutím však je žádné rozhodnutí. Nechat věcem volný průběh je špatným řešením. To raději špatné rozhodnutí, ze kterého se lze poučit. Rozhodnost je velmi důležitá vlastnost zaměstnance.

Rozhodní zaměstnanci jsou aktivní. Umí vzít za sebe zodpovědnost a být sami sebou. Nejsou pasivní a nemají strach ze špatného rozhodnutí. Pro budoucnost firmy jsou velmi důležití.

Jistoty se vytrácí

Někteří zaměstnanci nechtějí být příliš rozhodní a aktivní, aby něco nepokazili. Chtějí mít své jisté, raději neudělat chybu. Takový přístup však není šťastný. Pracovní jistoty mizí. Rozhodní zaměstnanci mají mnohem větší budoucnost, i když změní zaměstnavatele.

  • V současné hektické době se nelze spoléhat na pracovní jistoty. Firmy vznikají i zanikají. Osobní vlastnosti každého zaměstnance je jeho osobní „know-how“ a rozhodnost je oceňovanou vlastností.
  • V případě změny zaměstnání nebo zahájení samostatné výdělečné činnosti mají rozhodní zaměstnanci lepší výchozí pozici na trhu. Umí na sobě pracovat a hledat možnosti vlastního uplatnění.

Nejlepší investice? Do znalostí a dovedností

Pro všechny zaměstnance jsou největší jistotou jejich vlastní znalosti a dovednosti, díky kterým si mohou najít novou práci i ve vyšším věku, uplatní se v nové společnosti.

V příštích letech budou všechny jistoty klesat, bude se snižovat poměr mezi státním důchodem a průměrnou mzdou, budou se snižovat nemocenské dávky nebo sociální dávky. Bude se více posilovat vlastní odpovědnost občanů. Rozhodnost a zodpovědnost za vlastní profesní život nabývá na významu. Investice do vlastního vzdělávání jsou nejlépe vynaložené peníze.

Překonávání strachu

Někteří zaměstnanci jsou v práci příliš svázáni strachem. Příkazy nadřízených plní automaticky, mají strach přicházet s vlastními návrhy a nápady. Nad významem některých činností ani nepřemýšlí. Prosperující firmy přitom hledají zaměstnance, kteří jsou inovativní, kreativní a nebojí se navrhovat a prosazovat své návrhy.

  • Strach z neúspěchu, nedocenění nebo ostatních pracovníků nemá v dobrých firmách co dělat, protože je brzdou. Firmy, kde chodí zaměstnanci se strachem do práce, nemohou na trhu dlouho fungovat.
  • Dobří zaměstnanci si váží sebe sama, jsou zdravě sebevědomí a přitom pokorní. Nad svojí prací přemýšlí, nebojí se hledat nová a lepší postupy a řešení.

Proč mít vlastní názory?

Někdy se stává, že zaměstnanci pouze dělají, co mají dělat a jsou příliš pasivní. Úkoly dělají automaticky. Šťastnější, spokojenější a s velkou šancí dělat práci, která je baví, mají aktivní zaměstnanci, kteří jsou ochotni se učit novým věcem, naslouchat druhým a přitom si vytvářet vlastní názory.

Firmy hledají zaměstnance, kteří dělají práci a pracovní úkoly po svém, nedělají zbytečné činnosti. Používají vlastní nápady a přináší vlastní nové podněty k řešení pracovních problémů.

Petr Gola

Další články k tématu Firemní komunikace

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí