Půjčování drahých kovů. Co to je, a proč je důležité vědět co to je.

štítky Investice Stalo se čtení na 4 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Proč je půjčování kovů nezbytnou součástí trhů? Z několika důvodů. Zaprvé se zpracovatelský průmysl může zahedgovat proti neočekávatelným pohybům. Jinými slovy se vyhnou tomu, aby po výrobě samotného produktu nemuseli za ten který kov zaplatit rozdíl v ceně, který kov vytvoří.

Jiné společnosti si chtějí zlato nebo stříbro půjčit aby snížili své finanční výdaje- pořád mají své peníze, které se dají různě hodnotit. A nakonec je tu překlenovací financování, což je opačný proces – máme zlato a potřebujeme peníze, tak ho někomu půjčíme.

Na druhé straně jsou finanční a obchodní společnosti, které vlastní zlato, stříbro a další drahé kovy, nebo mají kovy na obchodních účtech, které je potřeba zpeněžit. Kovy se kterými klienti obchodují jsou samozřejmě papírové kovy, které si klienti už jen pronajímají. Tohle jim umožňuje udělat z pasiva které leží v trezoru aktivum.

Proč tedy chceme znát jakým způsobem půjčování kovů funguje? Protože to přímo ovlivňuje trh, a je možné na základě takových znalostí pochopit o co v trhu jde, což je velká psychologická výhoda.

Nejdříve se podíváme na ceny. Stejně jako u jakékoliv půjčky se cena zvyšuje s narůstajícím časem.

foto: graf – akcieatrhy.cz
Zdroj: courtesy of Mitsui Global Precious Metals

Na problémy narazíme při papírováním. Hodně společností má velmi přísné podmínky, a celý proces může trvat velmi dlouho. Další problém se vyskytne v případě s fyzickým zlatem, nebo jinými kovy při transportu, protože ten je nákladný a zdlouhavý.

Pojďme si ukázat jak to vypadá v praxi. Řekněme, že máme společnost A. Společnost A má zákazníky, kteří vložili své zlato do rukou společnosti. Protože má nyní zlato se kterým může obchodovat, nemusí zákazníkům účtovat poplatky. Ve skutečnosti je to stejné jako když vložíme peníze na bankovní účet jenom s tím rozdílem, že se zlato samo neúročí- celkový objem zlata zůstává stejný. Samozřejmě se může cena zlata v čase měnit.

Řekněme, že jste společnost A, a máte 10 000 uncí zlata od svého klinta. Z těchto 10 000 uncí jste bez problému schopni půjčit 8000 uncí. Takže si spočítáte kolik vyděláte půjčením a kolik prodejem, a můžete začít zlato hodnotit. Zároveň se samozřejmě zahedgujete abyste měli jistotu, že budete mít zlato ve chvíli, kdy ho bude klient potřebovat.

V současném prostředí by tenhle přístup mohl být profitabilní, protože se trh nachází v tzv. backwardation, tedy současná cena je výše než očekávaná budoucí. Jednoduše byste shrábli peníze za okamžitou prodej (čemužu se říká premium), a později byste nakoupili zlato levněji.

Samozřejmě situace není většinou tak jednoduchá, protože má společnost A mimo jiné více transakcí a závazků. Opačná situace by nastala, pokud by byl trh v tzv. contagu. V takové situaci by se zlato v den expirace kontraktu obchodovalo dráž než za očekávanou cenu. Z pohledu společnosti A bychom tedy prodělali, protože by nás hedge vyšel dráž než náš potenciální zisk.

Co uděláte? Půjčíte zlato někomu z New Yorku, který ho zrovna potřebuje- mimo okruh svých klientů. Ten někdo vám zaplatí premium, tedy plnou cenu kontraktu, ale ne penězi. Bude mít stejné množství zlata v Londýně za tři měsíce, tedy za dobu, na kterou mu zlato půjčujete. To zní dobře, protože se nevystavujete risku. Je to nejjednodušší řešení pro společnost A. Teď se pojďme podívat na jiný způsob půjčování zlata. Představme si klenotníka. Klenotník má kontrakt třeba s Macys, ve kterém stojí, že musí do tří měsíců doručit 10 000 prstenů. On ale nechce koupit tolik zlata, a vzít na sebe tolik risku. Určitě se nechce vystavit možnému risku toho, že cena zlata spadne, což se zcela určitě může stát. Raději si tedy půjčí zlato od společnosti A, a zaplatí jí výše zmíněná procenta, stejně jako jakýkoliv jiný dluh. Za tři měsíce si zlato koupí – ve stejný den, kdy od něj Macys koupí prsteny.

Další možnost demostruje těžební společnost, která chce vyplatit zaměstnance a náklady. Tahle společnost očekává, že vytěží tisíc uncí ke konci měsíce. Kov bude ale zpracovaný a připravený k prodeji až následující měsíc. Těžební společnost si tedy od společnosti A půjčí zlato, prodá ho za premium a vyplatí účty. Ke konci půjčky už mají zlato vytěžené, a mohou se zbavit dluhu.

Půjčovat zlato je možné na několik způsobů a často se jedná o klasické shortování. Spekulovat s fyzickým zlatem se ale samozřejmě nevyplatí, když existuje papírové. Nicméně z výše uvedených faktů si můžeme odnést to, že jsou v trhu společnosti, které zdánlivě nepochopitelně přidávají do trhu likviditu a tedy způsobují pohyby. Bohužel jsou to pohyby často neočekávatelné, protože většina společností má jen mlhavou představu o tom, jak burza ve skutečnosti funguje, a jenom ty největší si mohou dovolit analytický tým- který mimochodem také není zcela racionální, s výjimkou smart money.

Pokud tedy na drahých kovech vidíme iracionální pohyb, který nesleduje výhodný nákup ani manipulaci, můžeme učinit obchodní rozhodnutí na základě toho, že se v trhu najde někdo, kdo si uvědomuje, že jsou v trhu velké peníze, a všechny si je vezme – pohyb tedy zkoriguje. A vzhledem k tomu, že akce na zlatě a jiných kovech ovlivní komoditní měny (AUD), akcie důlních společností, akcie zpracovatelského průmyslu,… můžeme tyhle znalosti využít takřka všude. Trh je neuvěřitelně provázaný, a tohle je jen malá, nicméně významná část skládanky.

By: Miguel Perez-Santalla

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí