Zdravotní pojištění

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Česku i Slovensku jsou zdravotně pojištěni téměř všichni občané. Ze zákona je zdravotně pojištěn každý občan s trvalým pobytem na území Česka nebo Slovenska. Rovněž zdravotní pojištění je téměř shodné.

Zlepšující se zdravotní péče a zdravější životní styl Čechů a Slováků je důvodem rostoucí očekávané délka života. Dnešní novorozenci v Česku nebo Slovensku tak mají dle současných demografických trendů velkou naději dožít se o několik let vyššího věku než jejich rodiče.

Zdravotnictví je drahé

Lékařské přístroj, chod nemocnic či zřizování speciálních ordinací jsou velmi nákladné záležitosti v Česku i na Slovensku. Výdaje proudící do zdravotnictví tak výrazně ovlivňují dostupnost a kvalitu lékařské péče.

Celkové výdaje na zdravotnictví zohledňují spotřebu zdravotnických výrobků a služeb, kapitálové investice do zdraví či preventivní programy. V publikaci OECD „Health at a Glance 2012 Europe“ jsou celkové výdaje na zdravotnictví přepočteny na jednoho obyvatele v paritě kupní síly, aby mohly být data dobře porovnatelná. V Česku činí výdaje na jednoho obyvatele 1 450 dolarů, na Slovensku 1 614 dolarů. V Česku jsou z členských zemí OECD výdaje na jednoho obyvatele 8. nejnižší, na Slovensku 9. nejnižší.

Zdravotní pojištění v Česku

V Česku jsou všichni občané s trvalým bydlištěm na území Česka zdravotně pojištěni. Největším plátcem zdravotního pojištění v Česku jsou zaměstnavatelé, kteří jsou ze zákona odpovědni za odvod zdravotního pojištění v řádné výši a včas na účet příslušné zdravotní pojišťovny za své zaměstnance.

Výše zdravotního pojištění v Česku činí 13,5 % z vyměřovacího základu (u zaměstnanců se jedná o hrubou mzdu) za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 9 % a zaměstnanec odvádí 4,5 %.

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Svoboda má hrubou mzdu 23 000 Kč, na zdravotním pojištění je mu z jeho hrubé mzdy sraženo 1 035 Kč (4,5 % z 23 000 Kč). Dalších 2 070 Kč (9 % z 23 000 Kč) na zdravotním pojištění za zaměstnance pana Svobodu zaplatí jeho zaměstnavatel. Celkem tedy zdravotní pojišťovna pana Svobody obdrží 3 105 Kč na svůj účet. Na dani z příjmu fyzických osob zaplatí pan Svoboda 2 565 Kč. Na zdravotním pojitění tedy zaplatí zaměstnanec Svoboda více než na zdravotním pojištění.

Zdravotní pojištění na Slovensku

Souhrnná výše zdravotního pojištění činí 14 % z vyměřovacího základu za rozhodné období, z toho zaměstnavatel odvádí 10 % a zaměstnanec 4 %.

Praktický příklad

Pan Nový má hrubou mzdu 906 euro, na zdravotním pojištění je mu z jeho hrubé mzdy sraženo 36,24 euro (4 % z 906 euro). Dalších 91 euro zaplatí jeho zaměstnavatel (10 % z 906 euro). Rovněž pan Nový zaplatí na zdravotním pojištění více než na dani z příjmu fyzických osob. Na dani z příjmu zaplatí 91,42 euro. Na zdravotním pojištění v souhrnu 127,24 euro.

Petr Gola

Další články k tématu Daně v Česku a Slovensku

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí