Sociální pojištění

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Česko i Slovensko mají společné, že sociální pojištění placené zaměstnanci i zaměstnavateli je jedno z nejvyšších z členských zemí EU. Zatímco odvody na dani z příjmu fyzických osob jsou z důvodu rovné sazby daně z příjmu v rámci zemí EU podprůměrné, tak odvody na sociálním pojištění jsou jedny z nejvyšších.

Zatímco u daně z příjmu fyzických osob uplatňují v Česku i na Slovensku zaměstnanci daňové odpočty, tak u sociálního pojištění nikoliv. U sociáního pojištění nejsou žádné slevy možné.

Mimo Evropu je sociální pojištění nižší

Sociální pojištění je v členských zemích EU oproti ostatním vyspělým zemím OECD vysoké. Členské země EU poskytují totiž občanům propracovanou sociální síť. V Austrálii, Japonsku, Kanaadě, USA, Koreji a Novém Zélandu mají podstatně nižší výdaje sociální povahy. Spousta státních dávek není vůbec zavedena a celý sociální systém je jednodušší, současně je celkové daňové zatížení v zemi nižší.

  • Především na výši sociálního pojištění závisí, jak propracovaný sociální systém bude moci stát svým občanům dopřát. Ze sociálního pojištění jsou placeny sociální situace, např. podpora v nezaměstnanosti, nemocenské pojištění, penze.
  • V mimoevropských zemích jsou státní dávky nízké. Občané se musí více spoléhat na sebe a mít adekvátní pojistnou ochranu. Pouze na jejich pravidelných příspěvcích potom závisí, kolik finančních prostředků budou v době nemoci či penze čerpat ke státním nízkým dávkám. Občané s nízkými příjmy jsou však na tom v mimoevropských zemích v případě nemoci hůře než Evropané. Finanční zabezpečení je nižší.

Sociální pojištění v Česku

Souhrnná sazba sociálního pojištění činí v Česku 31,5 %. Zaměstnanec odvádí na sociálním pojištění 6,5 % a zaměstnavatel 25 %.

  • Na straně zaměstnance se jedná o důchodové pojištění ve výši 6,5 %.
  • Na straně zaměstnavatele se jedná o 21,5 % na důchodovém pojištění, 2,3 % na nemocenském pojištění a 1,2 % na příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

K výraznému poklesu sazby sociálního pojištění došlo v Česku od ledna 2009. Sociální pojištění placené zaměstnancem kleslo z 8 % na 6,5 % a sociální pojištění placené zaměstnavatelem kleslo z 26 % na 25 %. Přestože došlo v souhrnu ke snížení sociálního pojištění o 2,5 %, patří sociální pojištění v Česku stále mezi nejvyšší ze zemí EU.

Sociální pojištění na Slovensku

Celková sazba sociálního pojištění činí na Slovensku 34,6 %. Zaměstnanec odvádí na sociálním pojištění 9,4 % a zaměstnavatel 25,2 %.

  • Souhrnná sazba sociálního pojištění placená zaměstnancem činí na Slovensku 9,4 % z hrubé mzdy. Z této částky jsou 4 % na důchodovém pojištění, 3 % na invalidním pojištění, 1 % na pojištění v nezaměstnanosti.
  • Souhrnná sazba sociálního pojištění placená zaměstnavatelem na Slovensku činí 25,2 %. Z této částka je 14 % na důchodovém pojištění, 3 % na invalidním pojištění, 1 % na pojištění v nezaměstnanosti a zbylých 5,9 % do fondů (např. úrazového).

Sociální pojištění je vyšší než daň

Na sociálním pojištění platí zaměstnanci v Česku i na Slovensku více než na dani z příjmu fyzických osob.

  • Zaměstnanec s hrubou mzdou 20 000 Kč zaplatí v Česku na dani z příjmu fyzických osob 1 950 Kč. Na sociálním pojištění zaplatí v souhrnu 6 300 Kč (1 300 Kč je mu sraženo z jeho hrubé mzdy a dalších 5 000 Kč zaplatí za něj ještě jeho zaměstnavatel).
  • Zaměstnanec s hrubou mzdou 789 euro zaplatí na Slovensku na dani z příjmu fyzických osob 72,17 euro. Na sociálním pojištění zaplatí v souhrnu 271,89 euro (73,89 euro je mu sraženo z jeho hrubé mzdy a dalších 198 euro zaplatí za něj ještě jeho zaměstnavatel).

Petr Gola

Další články k tématu Daně v Česku a Slovensku

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí