Nepřátelé našich mezd: daně a inflace

štítky Daně Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mzda, která je sjednána se zaměstnavatelem v pracovní smlouvě, je jedna věc, jakou částku však skutečně obdrží zaměstnanec na bankovní účet a co si za ni koupí je věc druhá. Rodinné peněžence rozhodně nepřejí vyšší daně a inflace.

Vyšší daně, ať už přímé (ze mzdy) nebo nepřímé (ze spotřeby) snižují disponibilní příjem domácnosti. Jestliže stoupnou přímé daně, tak je čistý příjem při stejné hrubé mzdě nižší. Příští rok si přitom pohorší občané s nadstandardními příjmy kvůli zavedení 7% solidární daně a odstranění stropu pro výpočet zdravotního pojištění. Další změny se očekávají od roku 2014, kdy by se měla zavést daňová reforma, která plánuje např. zvýšení zdravotního pojištění placeného zaměstnanci ze 4,5 % na 6,5 %.

Vyšší DPH zvyšuje inflační tlaky

Méně nápadné než zvyšování daní ze mzdy (daně z příjmu fyzických osob, sociálního a zdravotního pojištění) je zvyšování DPH. Již nyní májí mnohé rodiny problém vyjít s měsíčním příjmem. Od příštího roku bude ještě hůř. Kvůli zvýšení snížené sazby DPH z 14 % na 15 % a zvýšení základní sazby DPH z 20 % na 21 %. Při každém nákupu šáhneme hlouběji do peněženky. Veškeré zboží a služby bude kvůli vyšším sazbám DPH dražší. Zvyšování ceny benzínu a dalších energií stejně jako potravin rovněž bude nahrávat vyšší inflaci. Kupní síla naší čisté mzdy bude klesat i z důvodu vyšší inflace. Plánované zvýšení DPH bude inflaci nahrávat, stejně tak očekávaný další růst energií nebo potravin. Inflace je přitom vždy nepřítelem našich peněženek.

Praktický příklad

O kolik nám prodraží, zvýšení DPH o jeden procentní bod nákupy, si můžeme lehce spočítat. Jestliže utratíme 5 000 Kč za zboží se základní sazbou 20 %, tak toto zboží bude stát po zvýšení sazby DPH na 21 % 5 042 Kč. Počítáme, že se cena zboží zvýší pouze o vyšší DPH.

Výpočet

Z ceny 5 000 Kč v roce 2012 činí cena zboží 4 167 Kč a DPH 833 Kč (20 000 Kč: 120 × 20). Při 21% DPH bude zboží stát 5 042 Kč (4 167 Kč × 1,21).

Nepodceňujme inflaci

Někteří zaměstnanci inflaci příliš nesledují, více se zajímají, jestli se jim zvýší nominální mzda. Jestliže je inflace vyšší než zvýšení mzdy, tak se má rodina reálně hůře. Z rostoucí inflace nemá radost rodinná peněženka ani úspory. Inflace ovlivňuje rodinné finance více, než si mnoho rodin připouští. Jestliže se nedaří zvýšit rodinné příjmy, tak je na tom rodina vlivem inflace během několika měsíců reálně hůře. Zkrátka si koupí za příjmy a úspory méně než v minulosti. S inflací je nutné počítat. Zvláště, když se plánuje další zvýšení DPH, které by opět zvýšilo inflační tlaky. Inflace je nepříjmená z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Inflace si každoročně bere svůj díl z výnosů a zhodnocení. Rodinné příjmy svádí neustálý zápas s inflací. Když se daří vyhrávat, tak je to samozřejmě prima. Problémem je, že oficiální inflace není naší osobní inflací.

Co je to osobní inflace?

Většina občanů má osobní inflaci vyšší než oficiální inflaci. Především v současné době, kdy nejvíce stoupají ceny potravin a energií. Tedy zboží, které nakupujeme každý měsíc téměř všichni. Nižší cena spotřebního zboží nebo aut se naší peněženky naproti tomu v daném měsíci nedotkne. Zjednodušeně můžeme říci, čím nižší příjmy, tím vyšší osobní inflace. Proti naší osobní inflaci se vyplatí bojovat. Nakupovat ve slevách, přes internet. Pravidelně kontrolovat úspory a finanční produkty. A hledat vyšší zhodnocení. Na druhou stranu to nepřehánět s šetřením.

Petr Gola

Další články k tématu Mzdy pod lupou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí