Splátkový prodej – správná volba nebo zatížení rozpočtu?

štítky Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Splátkový prodej patří mezi jeden z nejoblíbenějších způsobů pořízení spotřebitelského zboží v situaci, kdy potřebujeme rozložit zaplacení ceny do delšího časového úseku. Tímto způsobem dosáhneme menšího jednorázového zatížení peněženky, to je však obvykle vykoupeno vysokými úroky. V dnešním článku o způsobu vlastního alternativního financování vám předložíme základní informace o tomto způsobu financování.

Základní podstata prodeje na splátky spočívá v tom, že pokud nemáme dostatek finančních prostředků, existuje pro nás možnost zažádat o úvěr přímo v obchodě, který tento prodej zprostředkovává splátkovým společnostem – např. za splátkovým prodejem v Datartu či Alze stojí společnost Cetelem. Doba vyřízení nákupu na splátky není delší než 15 až 20 minut. Podle ceny zboží budeme seznámeni s podmínkami poskytnutí úvěru, které jsou u většiny společností obdobné. Pokud podmínky splníme a budeme mít s sebou potřebné doklady, bude po chvíli výrobek náš. Místo celé ceny zboží v hotovosti pouze odevzdáme hotově určitou procentní část (tzv. akontaci) a zbytek následně splácíme v pravidelných splátkách. Výše těchto pravidelných splátek se řídí podle výše akontace a délky splácení – z čehož plyne, že čím více zaplatíme na začátku nebo čím déle budeme splácet, tím méně budeme v pravidelných splátkách odvádět.

Před samotným podpisem smlouvy po nás splátková společnost bude požadovat splnění několika podmínek a předložení různých dokladů či dokumentů. Mezi minimální podmínky patří: české státní občanství; trvalé bydliště v ČR; minimální věk 18let; ověření pravidelného příjmu (pracovní poměr, důchod, podnikatelských příjem) ; občanský průkaz a druhý doklad totožnosti (řidičský průkaz, cestovní pas). Můžeme se však také setkat s dalšími podmínkami, jako je např. potvrzení příjmu; věkové omezení do 70ti let; fakt, že zaměstnanec nesmí být ve zkušební ani výpovědní lhůtě; u částek vyšších než 30 000 korun může být vyžadován ručitel či třeba doklad pro ověření adresy (vyúčtování za telefon, SIPO). Na odkazu www.me­sec.cz/…j/porov­nani se dozvíte vše potřebné o aktuální nabídce nákupu na splátky. Zahrnuty zde jsou také podmínky pro poskytnutí, výše akontace, doba splácení, výše poplatků, atd.

Velmi důležitá je pro nás výše úroku (neboli RPSN). Splátkové společnosti nerady prozrazují, jakým úrokem své úvěry zatěžují. Z různých reklamních akcí a speciálních nabídek se dozvídáme, že lze získat půjčku i bez úrokového navýšení (neboli RPSN začínají na akčních 0% z ceny nabídky). Skutečnost je však taková, že obvykle zaplatíme o mnoho procent navíc – nejčastěji okolo 15–20%. Pokud nám však splátková kalkulačka oznámí RPSN nad 30%, měli bychom si uvědomit, že nákup na splátky už pro nás není tolik výhodný a bude lepší se poohlédnout po jiné formě úvěru.

Nákup na splátky se nám každopádně prodraží (ostatně jako každý jiný úvěr). Najdou se však i nabídky, které nám v budoucích měsících rozpočet nijak výrazně nezatíží. Ovšem vždy je důležité uvědomit si, kdy a za jakých okolností se nám nákup na splátky vyplatí a kdy ne.

Další díly seriálu Úvěry naleznete bydlení a Úvěry

Roman Kabrhel

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí