Roman Kabrhel (všechny články)

čtení na 2 minuty

Poptávka po produkci českých společností od počátku roku mírně roste, tržby budou v roce 2010 vyšší, ale investice do nových kapacit nebo přijímání nových zaměstnanců v plánu pro rok 2010 nehledejte. Tak by se daly shrnout výsledky průzkumu, který provedla poradenská společnost TACOMA v březnu a dubnu 2010.

Daně čtení na 3 minuty

Daň z přidané hodnoty, zkráceně DPH, je jednou z nejdůležitějších daní v České republice. V dnešním článku vám představíme její základní charakteristiku, dozvíte se například kdo je plátcem této daně, co je jejím předmětem či jaká jsou místa plnění.

Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu mírně zhoršila na 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Stalo se přečtete do minuty

Ceny elektřiny pro domácnosti v Evropské unii jsou nejvyšší v Kodani, Berlíně a Bruselu. Vyplývá to ze studie rakouské organizace E-Control, která pravidelně monitoruje ceny energií v unii. Její statistiky sice nezahrnují Prahu, ale podle přepočtu ČTK jsou ceny elektřiny v české metropoli plně srovnatelné s ostatními městy v Evropě a patří dokonce k těm nejvyšším.

Stalo se přečtete do minuty

Nejpřitažlivějšími benefity pro zaměstnance jsou třinácté a čtrnácté platy a volno navíc. Nejčastější zaměstnaneckou výhodou, kterou tuzemští zaměstnavatelé poskytují, jsou stravenky. Vyplývá to ze studie společnosti pro výzkum trhu GfK Czech, která porovnala, jaké benefity Češi dostávají a jaké by rádi získali.

Stalo se přečtete do minuty

Společnost RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly, která vlastní, pronajímá a spravuje asi 45.000 bývalých bytů OKD na Ostravsku, v pondělí podala ústavní stížnost na usnesení Poslanecké sněmovny ve sporu týkajícím se zrušeného předkupního práva pro nájemníky těchto bytů. Předběžnou informaci o podání stížnosti dnes na tiskové konferenci v Praze potvrdil kanadský právník Robert Amsterdam, kterého si RPG Byty najala.

Daně čtení na 3 minuty

Po DPH je daň z příjmů fyzických osob dalším důležitým příjmem státního rozpočtu České republiky, který se dotýká všech aktivně pracujících obyvatel. Daň z příjmů fyzických osob má velmi obsáhlý ekonomický záběr a její pochopení nepatří k nejjednodušším. V následujícím článku se o této dani dozvíte více, najdete zde například informace o tom, kdo je poplatníkem této daně, co je jejím předmětem, kdo je od daně z příjmu fyzických osob osvobozen či jaké příjmy a výdaje jsou daňově uznatelné.

Stalo se přečtete do minuty

Společnost ČEZ nehodlá pro posouzení v zahraničí rozkrýt ekonomickou stránku modernizace elektrárny Prunéřov II. Posuzování vlivu obou variant projektu na životní prostředí zahraniční firmou, které plánuje zadat ministr životního prostředí Jan Dusík, považuje ČEZ za nestandardní. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Daně přečtete do minuty

Povinnost platit silniční daň mají v České republice poplatnicí používající motorová vozidla k podnikatelské činnosti. U silniční daně se podává daňové přiznání za rok 2009 do 1. února 2010, následné zálohy jsou placeny v termínech 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince 2010.

Daně Realitní trh čtení na 2 minuty

Jako jedna z mála daní se daň z nemovitosti platí dopředu, do 1. února 2010 tak musí být podáno přiznání na tento rok. Povinnost platit daň z nemovitosti vzniká vlastnickým či uživatelským vztahem k majetku, přičemž její úhrada je vyžadována bez ohledu na příjmy vlastníka. Pokud jste již někdy přiznání podávali a nedošlo k žádným změnám, stačí pouze vyčkat na výměr správce daně, který vypočítá vaši daňovou povinnost sám. Pokud však došlo ke změně, například v ceně či výměře nemovitosti, druhu pozemku, počtu nadzemních podlaží či v užívání stavby, musí být podáno přiznání nové. V případě změn jsme také povinni tyto změny nahlásit do 30 dnů ode dne, kdy nastaly.

Stalo se přečtete do minuty

Tisícovky škod za celkem více než sto milionů korun nahlásili klienti pojišťovnám v souvislosti se sněhem, který v posledních dnech pokryl celé Česko. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Kvůli tání nyní podle nich narostou zejména škody způsobené pádem sněhu nebo rampouchů.

Praktické

Populární na Dům financí