Kam až se propadnou akcie Tesly?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Akcie automobilky Tesla patří k nejvíce nadhodnoceným na americkém trhu. To je důvod, proč se tato akcie několikrát během posledních pěti let dostala do hledáčku obchodníků, kteří spekulují na pokles (short-selling). Avšak tito obchodníci pokaždé zaplakali nad výdělkem a byli nuceni své krátké pozice uzavřít s velkou ztrátou. Efekt Elona Muska totiž vždy fungoval. Nyní se však můžeme dočkat trvalejšího propadu cen akcií Tesly.

Nepovedený Robotaxi day

Elon Musk s velkou pompou ohlásil na 10. října 2024 konferenci Robotaxi, kde měl ukázat budoucnost dopravy a robotiky. Na konferenci představil tři produkty. Prvním byl velmi očekávaný Cybercab – plně autonomní vozidlo, které vypadá jako současné vozy Tesly, ale bez volantu a pedálů. Následně představil humanoidního robota Optimus. Posledním výrobkem, který měl být překvapením, bylo futuristické vozidlo Robovan, určené pro přepravu až 20 osob.

Chladná odezva investorů

Akcie Tesly den po konferenci ztratily přes 9 %. Důvod byl prostý: Elon Musk v podstatě neukázal nic nového, s výjimkou vozidla Robovan, jehož výroba však začne až za několik let. Muskovi bylo vyčítáno, že nepředstavil nic konkrétního. Autonomní vozidla by měla být dostupná v horizontu příštího roku. Z hlediska konstrukce je to možné, jenže existuje jiná překážka – otázka regulace a administrativy. Odborníci se shodují, že získání povolení pro provoz autonomních vozidel může být velmi zdlouhavý proces, který může trvat rok nebo déle. Musk se k těmto problémům zatím nevyjadřuje přímo. Je tedy pravděpodobné, že Cybercaby se na trh dostanou mnohem později než v roce 2025. Navíc Tesla často nedodržuje termíny pro nové produkty.

Co vlastně dělá Elon Musk?

Musk na konferenci mluvil pouhých 20 minut, což je téměř o polovinu méně, než jsme u těchto typů vystoupení zvyklí. V podstatě zopakoval vše, co už je známé. Krátké vystoupení tak analytikům připomnělo tradiční námitky z posledních dvou let, že Elon Musk už o vedení Tesly nejeví velký zájem. Musk totiž stojí v čele několika velkých firem, a na Teslu mu proto nezbývá tolik času. V současnosti se zdá, že se více zajímá o americké volby, kde aktivně podporuje kampaň Donalda Trumpa, než o propad akcií Tesly na americké burze.

Vývoj akcií Tesly od začátku roku
foto: tradingview.com

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí