Kam se podívá bitcoin ve druhé polovině roku 2024?

štítek Kryptoměny čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Když se podíváme s odstupem na ceny bitcoinu od začátku roku, budeme překvapeni. Cena bitcoinu od prvního ledna posílila o 39 %. To je mnohem lepší výkon než nejhodnotnější firma na světě. Microsoft k dnešnímu dni posílil jen o 18,8 %. Bitcoin však nestačil na premianta roku 2024, akcie společnosti Nvidia, která od začátku roku přidala neuvěřitelných 149 %. Co stálo za růstem bitcoinu a jaké jsou jeho vyhlídky na zbytek roku?

Úspěšné spotové bitcoinové ETF

Nejvíc bitcoinu pomohlo úspěšné spuštění spotového ETF. Díky schválení americkou komisí pro cenné papíry zaznamenal bitcoin velký příliv investic od velkých investičních domů jako BlackRock nebo The Vanguard Group. Cena bitcoinu prakticky skokově vzrostla z 51000 dolarů na 71475 dolarů během pouhých dvou týdnů. Následně zájem investorů opadl, ale i tak se bitcoin dostal do pásma 60000 až 64000 dolarů, kde osciluje dosud.

Vývoj ceny bitcoinu od začátku roku
foto: tradingview.com

Dubnový halving

Druhou událostí, která měla bitcoinu pomoci, byl halving. Bitcoin halving je významná událost v životním cyklu této kryptoměny, která se koná přibližně každé čtyři roky nebo po vytěžení 210000 bloků. Během halvingu se odměna, kterou těžaři získávají za přidání nového bloku do blockchainu, sníží na polovinu. V dubnu 2024 proběhl čtvrtý halving. Investoři čekali, že halving by měl mechanicky cenu bitcoinu zvýšit. Dubnový halving však žádný zásadní růst ceny bitcoinu nepřinesl, což pro mnohé investory bylo zklamáním. Halving má na bitcoin hlavně dopad v dlouhodobém horizontu. Růst ceny přichází až několik měsíců či rok po halvingu.

Výhled do konce roku

Hlavním problémem bitcoinu nyní je, že mu chybí zásadní téma. Bitcoin sice v poslední době hodně reaguje na měnovou politiku amerického Fedu. Vzhledem k tomu, že nejpravděpodobnější scénář je první snížení sazeb až v prosinci 2024, čeká nás období, kdy bitcoin půjde spíše „do strany“, tzn. nebude mít žádnou výraznou tendenci. Toto období bude výraznou zkouškou pro nové investory do bitcoinu. Většina z nich koupila bitcoin s představou pohádkového zbohatnutí za několik měsíců. Jak se vyrovnají s tím, že cena bitcoinu bude stabilní nebo dokonce klesne v následujících měsících?

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí