Nezaměstnaná maminka a nástup na mateřskou

štítky Mateřská Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Smlouva na dobu určitou končí sjednaným datem, i když je zaměstnankyně těhotná. Za jakých podmínek může mít následně maminka nárok na mateřskou?

Pro přiznání mateřské (peněžité pomoci v mateřství) musí být splněny dvě zákonné podmínky:

  • Musí být získána minimální doba pojištění alespoň v rozsahu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech.
  • V době nástupu na mateřskou (osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu) musí trvat účast na pojištění nebo nástupu na mateřskou v ochranné lhůtě.

Vyšší příjem = vyšší mateřská

Mateřskou vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení, stejně jako ostatní nemocenské dávky. Výše mateřské závisí na předchozím rozhodném příjmu. Vyšší odvody na sociálním pojištění před nástupem na mateřskou znamenají vyšší finanční plnění formou mateřské. Standardně se mateřská pobírá 28 týdnů.

TIP: Kalkulačka mateřské v roce 2024

Smlouva na zkrácený úvazek není na překážku

Z pracovní smlouvy na dobu určitou se vždy odvádí sociální pojištění, bez ohledu na výši měsíční hrubé mzdy. Práce na zkrácený úvazek tedy zakládá účast na mateřskou, stejně jako na plný úvazek. Měsíční mateřská je následně samozřejmě nižší, než když se pracuje na plný úvazek. Nárok na mateřskou má při splnění zákonných podmínek i maminka pobírající invalidní důchod.

Ochranná lhůta

Aktuální nezaměstnanost budoucí maminky není důvodem, proč by nemohla mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Pro přiznání mateřské je totiž legislativou stanovena 180denní ochranná lhůta po skončení zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Nejčastěji v praxi k této situaci dochází, když budoucí mamince skončí smlouva na dobu určitou a následně dojde k nástupu na mateřskou, v těchto případech je dodržena ochranná lhůta a splněna podmínka minimální doby pojištění.

Stejný výpočet mateřské

I když dochází k nástupu na mateřskou v ochranné lhůtě a nikoliv za doby trvání pracovní smlouvy, tak je samotný výpočet mateřské shodný. Z důvodu nástupu na mateřskou v ochranné lhůtě nedochází k žádnému znevýhodnění při výpočtu mateřské.

Petr Gola

Další články k tématu Ochranná lhůta

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí