Poradna: Budu mít mateřskou, když zaměstnavatel se mnou nepočítá

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martina: U zaměstnavatele jsem pracovala dva roky, za dva měsíce mi skončí smlouva na dobu určitou. Zaměstnavatel mi smlouvu neprodlouží. Jak to budu mít s mateřskou, když jsem nyní těhotná?

Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou může skončit uplynutím času, i když jste těhotná. Pokud však nastoupíte na mateřskou ve 180denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání, tak budete mít nárok na mateřskou za stejných podmínek jako ostatní zaměstnankyně. Podmínku získání minimální dobu pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech dle zaslaných údajů splňujete.

Po mateřské následuje rodičovský příspěvek

Na mateřskou lze nastoupit nejdříve od 8 týdne před očekávaným dnem porodu. Měsíční částka mateřské bude záviset na Vašem dosahovaném příjmu v zaměstnání. Po skončení mateřské budete mít nárok na rodičovský příspěvek.

Kde se žádá?

Mateřskou (peněžitý příspěvek v mateřství) vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení. Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory a žádá se o něj na místně příslušném úřadu práce. Obě výše uvedené dávky se tedy vyřizují u různých institucí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí