Poradna: Zkrácený úvazek a příspěvek na penzijko

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Romana: Z důvodu péče o maminku nyní potřebuji pracovat pouze na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel mi vyšel vstříc. Bude mi moci stále daňově výhodně přispívat na penzijko?

Příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření patří mezi státem finančně podporované finanční produkty. Jednou z forem státní podpory je právě i daňové osvobození pro příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu.

Limit 50000 Kč

Mezi státem podporované finanční produkty patří nejenom penzijní produkty, ale i životní pojištění. Do ročního souhrnného příspěvku zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvy ve výši 50000 Kč je příspěvek zaměstnavatele osvobozen od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění i zdravotního pojištění. Z měsíčního příspěvku do limitu Vám tedy nebude sražena žádná „daň“. Sociální a zdravotní pojištění nebude z příspěvku platit ani zaměstnavatel.

Práce na zkrácený úvazek nevadí

Pro účely „daňové úspory“ není přitom směrodatné, zdali zaměstnanec pracuje na plný úvazek nebo na zkrácený úvazek. I když tedy budete pracovat na zkrácený úvazek a zaměstnavatel Vám bude přispívat na „penzijko", tak se na příspěvky zaměstnavatele budou vztahovat výše uvedené daňové výhody.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí